Na bývalém pozemku zahradnické školy mají vzniknout škola i byty

Brno – Když před půl rokem získala firma November Rain lukrativní pozemky v Brně-Bohunicích, místní se obávali, co zde vyroste. Rozruch způsobil především způsob, jakým firma areál, který původně patřil ke střední zahradnické škole, získala. Od kraje ji koupila Vysoká škola Karla Engliše, která ji obratem přeprodala dál. První změny už jsou v areálu patrné.

Ještě před půl rokem jednatel firmy November Rain Pavel Liškutín vedení městské části ujišťoval, že v areálu se skleníky a malým parkem neplánuje žádnou masivní bytovou zástavbu. „Z hlediska územního plánování je to zastavitelné pro školství, takže tam bude zase školství – kampus, vzdělávací centra. V tuto chvíli ne, protože to není z hlediska územního plánování možné,“ tvrdil před půl rokem Liškutín.

Svoje plány na oživení areálu teď pozměnil, bydlení přece jen v areálu bude. Ale jen v omezené míře. „Pan Liškutín nám představil zajímavý projekt na vybudování soukromé školy, jejíž součástí by měla být malá rezidentní část pro soukromé bydlení a pak ubikace pro studenty včetně malé školky nebo domova pro seniory,“ poodhalil plány investora místostarosta městské části Antonín Crha (ČSSD).

Rozdělení pozemků, které byly součástí zahradnické školy v Brně-Bohunicích
Zdroj: ČT24

Firma už kvůli tomu požádala o změnu územního plánu. „Kontaktovali nás úředníci odboru územního rozvoje, abychom se k tomu vyjádřili. Rada městské části řekla, že to územní plán neumožňuje, ale rozhodnutí je na orgánech Brna,“ vysvětlil Crha s tím, že on pro změnu hlasoval. Nové bydlení má totiž vzniknout v místě, kde už rodinné domy a bývalý internát jsou. Se zastavěním celého areálu by ale radnice nesouhlasila.

Pavel Liškutín se ČT ke svým plánům odmítl konkrétněji vyjádřit. V areálu už ale provádí první práce. Nedávno šel bez povolení k zemi jeden ze skleníků. Souhlas firma získala až dodatečně.