Nový domov pro narkomany

Ostrava má od dnešního dne více lůžek v doléčovacím centru pro narkomany. „Dům na půl cesty“ se dočkal rekonstrukce půdy, kde tak vzniklo místo pro dalších pět lidí. Centrum poskytuje ubytování celkem dvanácti drogově závislým, kteří prošli tříměsíční abstinencí a chtějí svou situaci řešit.

Prázdné půdní prostory se proměnily na tři pokoje s pěti lůžky, společným obývákem a záchody s koupelnou. Rekonstrukce vyšla na 3 a půl milionů korun, většinu zaplatila EU. Ubytování přijde každého klienta na dva tisíce korun měsíčně.

Obecně prospěšná společnost Renarkon poskytuje na území Moravskoslezského kraje ucelený soubor odborných sociálních služeb určených lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci v souvislosti s užíváním nealkoholových drog, nebo jsou touto situací ohroženi.

Svými aktivitami se Renarkon snaží předcházet rizikovému chování vedoucímu ke vzniku drogového problému a zároveň minimalizovat negativní sociální dopady spojené s užíváním nealkoholových drog.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

V současnosti je drogová scéna na severu Moravy typická hlavně výrobou a prodejem pervitinu, dále prodejem marihuany, heroinu a extáze. Jen v Ostravě podle policejních odhadů bere nelegální drogy pravidelně přibližně dvacet tisíc lidí. Na této trestné činnosti se podílí stále více žen.

Vydáno pod