Obyvatelé Bílovce protestují proti příjezdové cestě k centru IZS

Bílovec - Přes 700 lidí podepsalo petici proti příjezdové komunikaci k budoucímu Integrovanému výjezdovému centru v Bílovci. Auta hasičů a záchranářů by podle posledních plánů měla projíždět mezi domy na ulici Boženy Němcové. Obyvatelům se to ale nelíbí, hasiči tvrdí, že na jinou variantu peníze nemají.

Pod zemí kryt pro dřívější krajskou komunistickou elitu, na povrchu budoucí stanice hasičů a záchranářů. Bývalý areál Civilní obrany v Bílovci se mění na Integrované výjezdové centrum. Objekt za 30 milionů má být hotový nejdříve za rok, už nyní ale stavba vyvolává spory. Obyvatelům ulice Boženy Němcové se zvýšený provoz techniky nelíbí. „Dochází k otřesům, dochází tady ke zvýšené hlučnosti, sousedům tady praská štítová stěna,“ tvrdí obyvatelka ulice Kateřina Vrkočová. Lidé odmítají, aby po otevření výjezdového centra vystřídala auta stavbařů těžká vozidla hasičů a sanitky. Pod peticí se už podepsalo přes 730 lidí nejen z Bílovce. Nespokojení obyvatelé ulice Boženy Němcové požadují, aby se hasiči a město vrátili k původnímu záměru příjezdové cesty z vedlejší ulici Polní. „Máme k dispozici technickou zprávu z projektové dokumentace, kde projektant jednoznačně nedoporučuje ulici Boženy Němcové k výjezdu z bezpečnostních důvodů,“ řekl obyvatel ulice Jan Vrkoč.

„Už před 12 lety ze všech variant, které jsme hledali, byla vyloučena Božena Němcová a byl tam vytvořen koncept objezdu,“ přidala se i bývalá starostka Bílovce Sylva Kováčiková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Hasiči ale nyní tvrdí, že postavit původně plánovaný příjezd mimo obytnou zástavbu z finančních důvodů nemohou. Ulice Polní je pro těžkou techniku nevhodná. „Znamenalo by to úpravy, srovnání této silnice, rozšíření a v dnešní době, kdy není peněz nazbyt, by to znamenalo náklady v desítkách milionů korun,“ argumentuje mluvčí HZS MS kraje Petr Kůdela. Současné vedení radnice s novou příjezdovou komunikací souhlasí. Podle starosty má centrum důležitý přínos - vznikne v něm v Bílovci dosud neexistující stanoviště rychlé záchranné služby. Hasiči nabídli, že celou ulici Boženy Němcové opraví a postaví nové parkoviště. Jejich auta pak při jízdě pod okny lidí nebudou houkat. Obyvatelé se přesto chtějí s peticí obrátit na zářijové zasedání zastupitelstva.