Zlínský soud poslal do vazby 4 zadržené muže

Zlín - Jednatel distribuční společnosti Verdana Robert Sedlařík i bratr Radka Březiny Tomáš zamíří do vazby stejně jako už včera večer Radek Březina a další muž, jehož jméno není známo. Důvodem je údajná spojitost s kauzou otráveného alkoholu. O vazbě pro čtyři muže rozhodl zlínský okresní soud během víkendu.

V kauze bylo tento týden zadrženo osm lidí, soud vzal do vazby polovinu z nich. Důvodem jsou obavy z jejich útěku a z ovlivňování svědků. Vazbu obviněných potvrdil v Otázkách Václava Moravce i policejní prezident Martin Červíček.

Policisté zatím nechtěli upřesnit, z čeho zadržené muže podezírají. Ve čtvrtek kriminalisté zasahovali mimo jiné v Hotelu Lázně Kostelec u Zlína, který patří Březinovi. Podle státního zástupce Romana Kafky se zásah sice kauzy týkal, ale „primárně jiné trestné činnosti“, pravděpodobně černého trhu s lihem.

To v Otázkách policejní prezident potvrdil. Podle něj policie využila mediálního zájmu o otravy metylalkoholem, aby se mohla v klidu věnovat odkrývání nelegálního trhu s alkoholem. „Současné vyšetřování je zaměřeno do nejvyšších pater nelegálního trhu s alkoholem,“ uvedl Červíček. Nechtěl ale potvrdit, zda je Březina hlavou alkoholové mafie na Moravě.

Do nelegálního trhu mohli být zapojeni i oficiální výrobci

Při vyšetřování kauzy vyplouvá na povrch další závažná skutečnost – na nelegálním trhu se zřejmě podíleli i oficiální výrobci. „Výsledky vyšetřování nasvědčují, že zde bylo napojení na oficiální výrobny lihu,“ řekl Červíček, ale blíže nechtěl postup ve vyšetřování z taktických důvodů komentovat.

Robert Sedlařík i Radek Březina jsou vyšetřováni kvůli pančování alkoholu, ale ve dvou oddělených kauzách. Sedlařík kvůli současným případům toxického metanolu, Březina a lidé kolem něj údajně kvůli dlouhodobému obchodování s nelegálním alkoholem. Podle jedné z vyšetřovacích verzí měl Březina coby neoficiální šéf společnosti Morávia-Chem zásobovat černý trh lihem.

V daňové kauze byl kromě Radka Březiny zadržen i jeho bratr Tomáš, šéf společnosti, která nabízí pronájmy nemovitostí. Právě v jedné z nich, ve skladu v Olomouci, kriminalisté na konci září objevili 140 000 litrů alkoholu. Jméno čtvrtého muže, kterého soud poslal do vazby už v sobotu, ani jeho propojení s kauzou není známo.


Metanol v pančovaném alkoholu si od začátku září vyžádal už 30 životů a desítky dalších lidí mají po jeho vypití trvale poškozené zdraví.