Rozpadající se objekty na Kociánce ohrožují lidi i majetek

Brno - Rozpadající se areál bývalého sadovnictví v Brně na Kociánce ohrožuje podle statika svoje okolí. Budovy rozebírají sběrači kovů, konstrukce navíc hrozí zřícením na přilehlé parkoviště. Majitel sice chce budovy zbourat, jenže na místě se zatím nic neděje.

V minulosti byl areál bývalého sadovnictví v brněnské části Královo Pole rájem pro sběrače kovů. Ti mimo jiné vybourali traverzy podpírající tvárnice jedné z budov. Podle majitelů sousedního pozemku je právě toto největším problémem. „Opravdu se obáváme toho, že budova může v tomto počasí prakticky kdykoliv spadnout. Nám tam parkují auta, chodí tudy lidé, takže je to velice nebezpečné,“ řekl Vladimír Pacek z firmy v sousedství. 

Jako problematickou evidují lokalitu i strážníci. „Byli jsme několikrát vysláni na Kociánku k místu, kde se vyskytovali bezdomovci a různé podezřelé osoby. Snažili se tam buď krást nějaké věci, nebo dělali nepořádek,“ sdělila mluvčí Městské policie Brno Denisa Kapitančíková. 

Citace z posudku statika:

„Dvě řady pórobetonových tvárnic byly uvedeny do jakéhosi levitujícího stavu. Je až s podivem, že konstrukce odolává fyzikálním zákonům. Podle mého názoru je třeba okamžitě zajistit zákaz vstupu k objektu a odborně provést jeho demolici.“

Aleš Jelínek, statik

Případem se zabýval i stavební úřad Brna-Králova Pole. Vlastníkovi pozemků, firmě Z a B, ale odstranění stavby nenařídil. Majitel o něj totiž zažádal sám. „Povolení o odstranění stavby bylo vydáno na žádost majitele pozemku v souladu se stavebním zákonem,“ potvrdila mluvčí úřadu městské části Královo Pole Olga Pelcová. 

Majitel má demolici sice v plánu, zatím se ale na místě nic neděje. „Je vydaný demoliční výměr, probíhá demolice budovy. Nevidím žádný problém. Soused si stěžuje, proto asi volá Vás. Nechápu, proč takto jedná,“ řekl České televizi v telefonickém rozhovoru jednatel firmy Z a B René Zoufal. Pokud by se rozpadající budova zřítila na sousední parkoviště, začne se případem zabývat i policie.

  • Co bylo z kovu, už dávno zmizelo zdroj: ČT Brno
  • Tvárnice doslova visí ve vzduchu zdroj: ČT Brno