Jeseník navázal na tradici varhanního festivalu s novým nástrojem

Jeseník - Po devíti letech se do Jeseníku vrátil varhanní festival. Základní umělecká škola tak navázala na dřívější stejně dlouhou tradici. Novou etapu zahájili špičkoví umělci, většinou sólisté Národního divadla v Praze.

Jeseník hostil první ročník varhanního festivalu v roce 1995. Hrálo se v Kapli na elektronické varhany. Jenže nástroj dlouho nevydržel. Po devíti letech museli organizátoři přehlídku přerušit. O tři roky později sehnali nové, píšťalové varhany. Dosud však mlčely.

O obnovení varhanního festivalu projevilo zájem město a přispělo na něj nemalou částkou.

„Celá naše škola stojí na tradici, tradice si vážíme, ať už jde o orchestrální nebo festivalovou hru,“ uvedla ředitelka Základní umělecké školy v Jeseníku Zdeňka Kainarová.

Zahajovací koncert desátého ročníku festivalu potěšil zejména milovníky barokní a klasicistní hudby. Varhaník Josef Popelka hrál v jesenické Kapli už popáté. „Pamatuji i ten původní nástroj, ten elektronický. Tento je samozřejmě o několik tříd výš,“ uvedl Popelka.

Sopranistka, sólistka Národního divadla Hana Jonášová, se v Jeseníku představila poprvé. „Je to nádherná kaple, je tady také krásná akustika. V Jeseníku jsem poprvé a velmi mne zaujala nádherná okolní krajina,“ pochvalovala si jesenické prostředí pěvkyně.

Na varhany se v současné době v jesenické hudební škole učí tři žáci. Díky festivalu by se jejich počet mohl v budoucnu zvýšit. Varhanní festival nabídne ještě další dva koncerty. I na ně pozvali organizátoři špičkové muzikanty.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)