Azylové domy a noclehárny zahajují zimní program

Ostrava - Ostravská sociální zařízení najíždějí na zimní program. Azylové domy, noclehárny a také nízkoprahová centra rozšiřují kapacity, aby mohly přes zimu ubytovat víc lidí bez domova.V Ostravě žije podle nejnovější studie 890 bezdomovců.

Ostravská zařízení pro lidi bez domova jsou v případě zájmu připravena v mrazech navýšit své ubytovací kapacity. Třeba charita ve svých prostorách nabídne až o 80 míst více, než v létě. V noclehárně charitního domu svatého Františka ve Vítkovicích už letos přistýlky museli přidávat třikrát. „Počítáme s přidáním těch přistýlek na celou zimu, takže budeme brát přes tu zimu až 30 nocležníků,“ uvedl vedoucí Charitního domu sv. Františka Jiří Linhart. V Ostravě nyní žije necelých devět stovek bezdomovců. Podle statistik je to asi o 30 procent více, než před čtyřmi lety. I přesto ale všichni, kteří přes zimu budou chtít přespat v teple, najdou v sociálních zařízeních místo. „Vysvětlujeme si to tím, že opravdu dochází k přitrvzování v oblasti sociální politiky státu a dále velmi negativní roli hraje dluhová problematika, kdy velké množství lidí se dostává na ulici zásluhou exekucí a zásluhou toho, že nejsou schopni splácet své závazky,“ říká ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. V Ostravě využívá služeb azylových domů a nocleháren přes zimu asi 80 procent lidí bez domova.

Až 20 procent lidí bez přístřeší ale odmítá služby azylových domů a nocleháren i během krutých mrazů. Loňskou zimu kvůli nim zemřelo v ulicích měst Moravskoslezského kraje osm bezdomovců. Charita a Armáda spásy počítá s navýšením kapacit až do 15. března. Větší zájem o jejich služby se může projevit už tento čtvrtek, kdy teplota klesne hluboko pod bod mrazu.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)