Jacksonův Thriller je dodnes rekordní album

Washington - Král popu, Michael Jackson, vydal album nazvané Thriller 30. listopadu 1982. Nahrávka, které se podle různých odhadů prodalo po celém světě 65 až 110 milionů kopií, je dodnes nejprodávanějším albem všech dob.

Thriller natáčel Jackson od dubna do listopadu 1982. Deska trvající necelou tři čtvrtě hodinu obsahovala devět písniček, z nichž čtyři si napsal sám Jackson. Kromě titulní písně jsou na ní takové hity jako Billie Jean, Beat It, Wanna Be Startin' Somethin' nebo The Girl Is Mine.

Album, na jehož obálce byla fotka Michaela Jacksona v bílém obleku a černé košili, se okamžitě stalo hitem. Do Vánoc 1982, tedy během necelého měsíce, se prodalo přes milion kopií. K tomuto úctyhodnému výkonu nepochybně přispěl i fakt, že souběžně s uvedením desky na trh se na televizní stanici MTV objevilo videoklipové ztvárnění titulní písně. Ve své době nejdražší video, které stálo 800 000 dolarů, mělo délku skoro čtvrt hodiny a v podstatě šlo o krátký film. Téměř čtrnáctiminutový krátký film s hororovou tematikou, který natočil režisér John Landis, ukázal tančící zombie i Jacksona s maskou vlkodlaka.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

V roce 1984 dostal Jackson v souvislosti s Thrillerem osm sošek Grammy - nejvíce, kolik bylo do té doby sólovému interpretovi v jednom roce uděleno. Tento Jacksonův rekord překonal až Carlos Santana, který obdržel devět cen Grammy za album Supernatural (1999).

V roce 2008 přijala Thriller pro nezpochybnitelný kulturní význam do svých sbírek knihovna amerického Kongresu. Podle knihovny album dosáhlo až „mystického národního i světového úspěchu“. Přestože do své smrti v červnu 2009 natočil Jackson řadu dalších desek, fenomenální úspěch alba Thrilller už se mu nepodařilo překonat.