Sobotka: Po mém prezidentování by mohla zmizet blbá nálada

Praha – Kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS) doufá, že coby hlava státu pomůže z české společnosti odstranit blbou náladu. „Chtěl bych, aby z tohoto národa v roce 2018 zmizela blbá nálada. Protože v reálu tak úplně blbá není. Jak jezdím po republice, tak lidé nejsou nešťastní, lidé jsou otrávení,“ řekl Sobotka v Interview ČT24. Slibuje také, že bude nadstranickým prezidentem a svoji domovskou stranu nebude nijak preferovat. „Byl jsem tím, který chtěl spojovat, a tu roli bych chtěl plnit i na Hradě,“ tvrdí. ČT24 představuje v Interview ČT24 jednotlivé prezidentské kandidáty. Ti byli pozváni v abecedním pořadí, kvůli jejich vytíženosti to ale nemohlo být zcela dodrženo.

Tři kandidáti, kteří doručili na ministerstvo vnitra více než 50 tisíc podpisů, neprošli registrací. Vzbuzuje to velké emoce – protože je otázkou, zda prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta nebyl šitý horkou jehlou. Těžko mohu odpovědět, protože záruky, které jsme dostali od obou komor, když jsme to schvalovali, deklarovaly, že je to jasně průhledné. Nyní vše řeší Nejvyšší správní soud (NSS), pak eventuálně Ústavní soud. Počkejme si na výsledek, co je v rámci zákonů platné. Nicméně už letos v únoru kritizoval prováděcí zákon předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský – podle něj v něm byla řada nedokonalostí a výkladových nejasností. Vy si nemyslíte, že byl výkladově nejasný? Zase jsme byli ujištěni. Ale když to říká předseda Ústavního soudu? Nezavdává to alespoň menší otazník? Samozřejmě, ale Česko si poprvé zažije přímou volbu a k tomu byl prováděcí zákon, těch připomínek z jedné i druhé strany byla řada, ale více než ústavní většina v Senátu i sněmovně zákon odsouhlasila, můžeme o tom dnes polemizovat, ale nechme to opravdu na soudech. 

Jste připravený i na variantu, že by se přímá volba prezidenta nekonala v řádném termínu? Všechno je možné a zase opakuji, bude v rukou soudu. NSS má na rozhodnutí lhůtu, ale Ústavní soud ne. Co když tedy nebude mít ČR několik měsíců prezidenta, nebude to mezinárodní ostuda? Určitě ne, vzpomeňme si, že jsme byli ve fázi Československa, Václav Havel řekl, že nebude prezidentem, a roli převzal premiér. Máme opět Ústavou zajištěno, že to bude premiér, předsedkyně sněmovny a část pravomocí přechází na předsedu Senátu, ústavně je to zajištěno, nemusíme mít obavy, že bychom byli nějakým středobodem… Ale řada zemí by si mohla říct, že Česko si ani neumí napsat pořádný zákon. Víte, proč na Slovensku vznikla přímá volba? Protože se asi půl roku v parlamentu nebyli schopní dohodnout, kdo má být prezidentem. Na to konto také nebyli nijak osočováni, že nemají prezidenta, já bych z toho neměl těžkou hlavu. Samozřejmě pro vás, pro média, by to bylo velké sousto, protože dalšího půl roku se tady může diskutovat s kandidáty a můžete si spekulovat, o čem budete chtít.

Proč vlastně kandidujete na prezidenta republiky? Protože jsem byl v letech 2004–2010 předsedou Senátu, to znamená ve druhé ústavní funkci, a tam jsem odváděl nějakou práci, ať už v domácí, či zahraniční politice… Když bylo jasné, že předsedou už nebudu, tak jsme začali diskutovat, co dále. Každý politik by měl mít cíl, tak po diskusi – i doma jsme o tom diskutovali s manželkou – jsem si řekl, co nezkusit kandidaturu na tu jedničku.

Jste nominován ODS, jak docílíte toho, abyste nebyl jen prodlouženou rukou ODS na Hradě? Kdo mě má dobře zmapovaného, tak ví, že v Senátu jsem nikdy nebyl vyhraněný politik ODS, ale že jsem byl politikem, který byl spíše spojovatelem, alespoň jsem se o to snažil. Ani tehdejší opoziční senátoři si nijak nestěžovali, že bych preferoval ODS. Možná i proto jsem byl nevýrazný z pohledu novinářů, protože jsem byl tím, který chtěl spojit. Takovou roli bych samozřejmě chtěl plnit i na Hradě. 

V několika rozhovorech jste prohlásil, že se nestydíte za to, že jste členem ODS. Nicméně se zdá, jako by strana tápala a nevěděla si sama se sebou rady. Navíc o řadě členů ve vedení se v médiích psalo v nelichotivých souvislostech – třeba s údajnou korupcí… Já vím, to všechno proběhlo, máme nové vedení… Ale už před dvěma lety na volebním kongresu ODS hlásala, že má nové vedení, bude více důvěryhodná, a ty dva roky vlastně ukázaly, že to tak není. Ale my jsme demokratická politická strana, a když se před dvěma roky volilo, tak ani jeden z těch, o kterých vy teď hovoříte, nebyl v problematické poloze. Teď máme nové vedení a tam také nemáme žádnou osobu, kterou byste mohli označit jako kontroverzní. Věřte, že postupně – ono to nelze zlomit přes koleno – se to určitě stane, že budeme absolutně čitelnou politickou stranou, bez jakéhokoliv škraloupu.

Co říkáte na to, že se do sněmovny dostal Roman Pekárek, nepravomocně odsouzený za korupci? To také nedělá ODS dobrou vizitku. To je obrovský problém, když se kandidátka v roce 2010 sestavovala, nikdo netušil, že bude potom nepravomocně odsouzen. Kdyby byl slušný politik, tak by ani do sněmovny nepřišel a řekl, vzdávám se mandátu, ať jde někdo za mě. V ODS dneska není, má pozastavené členství… On vám byl ale dobrý, když se hlasovalo o vládním stabilizačním balíčku… Jak to máte řešit, ze zákona má právo postoupit do Poslanecké sněmovny… Není žádná zákonná páka, která by ho donutila k odstoupení… Asi zůstává mentálně pravicovým politikem, a proto hlasoval pro. Můžu ho vinit za to, že neodstoupil. Ale za to, jak hlasoval, tak za to ho vinit nebudu. 

Sotva se tzv. rebelové vzdají poslaneckého mandátu, už je Ivan Fuksa v čele Českého Aeroholdingu, o Marku Šnajdrovi se mluví v souvislosti s dozorčí radou ČEZu… Není to jen politický obchod? Oni měli jiný názor, nikdo jim ho nebral. Vyřešili to docela gentlemansky… nechtěli dovolit, aby se KSČM dostala k moci, tak odešli ze sněmovny. To nejsou lidé, kteří dostali cejch… Nesložili tedy mandát výměnou za nějaký další post? Nefunguje to takto v politice? Já jsem u těch jednání nebyl. Jste členem ODS, proto se na to ptám. Nevím, jaké byly dohody. Neumím odpovědět… Sněmovnu opustili kvůli jinému názoru. Jestli se dostávají do jiných rolí, je to ve všech politických stranách, oni opravdu nemají cejch, že jsou nejhorší na světě, nespáchali nic hrozného…

Věříte si, že vaším dalším působištěm bude právě Pražský hrad? Věřím, to bych do toho nešel. Nebojíte se toho, že vám to lidé při volbách spočítají? Tak jak se to stalo v podzimních volbách ODS, jejímž jste kandidátem. Všechno je možné. Dodnes se snažím sportovat a nikdy jsem na hřiště nešel s tím, že jdu prohrát, i  když proti mně stál silnější soupeř. Pokusím se vyhrát… Snad lidé uvidí, že jsem politikem, který nemění ani dres politické strany, ani názory. Ano, jsem pravicový politik, ale pevně věřím, že v této zemi je řada lidí, kteří věří i osobnosti, nejen politické značce. 

Podle výsledků voleb se zdá, že lidé oné politické značce příliš neholdují, souhlasíte se vším, co v poslední době prosazovala ODS? Já bych ani neřekl, že neholdují, oni nám nerozuměli a to si musíme přiznat… Jak to víte, že vám nerozuměli? Protože s lidmi diskutuji, jezdím po celé republice – a ti lidé říkají, vy jste nečitelní, vy jste nám neřekli své stanovisko a my pak nevíme, koho máme volit… Koaliční dohoda samozřejmě není stanoviskem ODS, protože stanovisko ODS je nějaké vstupní, ale i další dva koaliční partneři mají svá stanoviska a to se musí nějak kompromisně promítnout. Každá politika je o kompromisu a koaliční vláda je o kompromisu… Voliči v daném okamžiku asi nevěděli, co vlastně chceme. Vy jste někdy byl názorově jinde, než co vzešlo z vládního kompromisu? Jsem loajální člověk. Mohu stokrát říkat, že se mi něco nelíbí, ale loajalita k této vládě i politické straně je základ. Kdyby to pro mě překračovalo únosnou hranici, tak bych se vzbouřil – což už jsem dvakrát udělal.

Co si myslíte o rošádách na ministerstvech? Že se sloučí ministerstvo průmyslu a obchodu s dopravou a vicepremiérka Karolína Peake bude možná ministryní obrany? Slučování vidím jako pozitivní, protože je to úspora, ale jde o to, jestli se také zruší nějaké agendy. Nejhorší je spojit dva baráky a udělat jeden megabarák. Pokud se také zruší agendy, tak to bude úspora jak finanční, tak úředníků. Bez rošád to jinak nejde, protože musíme jednat se dvěma partnery, a proto se teď v podstatě dělá nová koaliční dohoda, protože původní byla s Věcmi veřejnými a ty výrazně překvapily svým pojetím politiky. Řekl bych, že vládu hodně poškodily. 

Nemrzí vás, že jako kandidáta na post prezidenta podpořil prezident Václav Klaus, i když ne úplně adresně, Miloše Zemana? Nemrzí, protože Václav Klaus je svůj a možná má představu, že se Zemanem vytvoří opoziční smlouvu číslo dvě, říkám to s nadsázkou jako spekulaci… Zeman na toto kontroval, že je to politický amatérismus, když to říkáte. To je jeho názor, já můžu spekulovat o tom, co bude. Vy jste ale Klause podpořil v roce 1997, kdy ODS nedokázala vysvětlit sponzorské dary a to potom vedlo k rozpadu vlády. Samozřejmě, protože nemám rád podrazy. Já jsem u toho byl, když se Klaus loučil a pokládal otázku pánům Pilipům a ostatním, jestli může odletět. Oni řekli jo jo jo… a za tři hodiny vystřelili. To je podraz. To vám nevadilo, za co jste se pral? Nevysvětlené sponzorování ze švýcarských kont? A ona nějaká existují? Já o nich nevím. Já vím jediné, že byl jakýsi Lájosz Bácz a ve skutečnosti to byl jeden tenista, který se k tomu přiznal. U pokladny jsem v tu chvíli nestál, tak mohu těžko něco vysvětlovat… Bojoval jsem proti podrazu, bylo nás hodně a myslím, že jsme ODS z toho dostali a že volby v roce 2002 dopadly relativně dobře.

Jaké motto má vaše kampaň? Moje osobní historie, politická historie a je to také o tom, že jsem Čech a chtěl bych, aby na Hradě seděl český prezident, který bude jasně zastávat hledisko českého státu a bude, ať už politicky, nebo ekonomicky, podporovat ČR.

Jak je to s financováním kampaně, kolik peněz dá ODS, kolik dáte vy sám a berete sponzorské dary od firem? Politická strana slíbila 15 milionů, já osobně po dohodě s manželkou sto tisíc a pak jsou tam nějaké drobné částky, které přišly dobrovolně od lidí. Od firem ani koruna. V tuto chvíli mám zcela průhledný transparentní účet, kde si každý dohledá příjem a výdaj a na každou částku… U výdajů na vašem transparentním účtu chybí ale účel, proč jsou peníze vydány. Například tam je – vydáno 24 tisíc, ale není jasné na co. O to se mi starají lidé, takže jestli to tam je, tak to tam nechám doplnit, nebojte se.

Co od vás máme čekat? Jakým budete prezidentem? Chtěl bych být prezidentem, který se pokusí otevírat společenská témata. Chtěl bych, aby z tohoto národa v roce 2018 – teď to říkám s určitou nadsázkou, že budu zvolen – zmizela blbá nálada. Protože v reálu tak úplně blbá není. Jak jezdím po republice, tak lidé nejsou nešťastní, lidé jsou otrávení. Toho je potřeba se zbavit a je potřeba, aby každý k tomu přiložil to své polínko, protože když bude spokojená a ekonomicky zajištěná rodina, tak bude i obec a následně bude i stát.

Jak by vypadala spolupráce současné koalice a prezidenta Sobotky, byla by to procházka růžovým sadem, protože si ve vašich názorech vlastně souzníte? Mám častokrát svůj názor, jako prezident bych se samozřejmě choval nadstranicky, to můžu slíbit všem. Jsem pravicový politik, ale určitě bych nestranil ani ODS, ani jiným. Kdyby z vlády vycházela nějaká zákonná norma, která by mi opravdu byla proti srsti, tak bych se předtím snažil diskutovat s vládou, ale i ve sněmovně a v Senátu, a snažil bych se je přesvědčit. Ale role prezidenta není v tom, že tvoří zákony.

V případě, že by se změnilo politické uskupení v této zemi, začala by vládnout levice, které zákony byste vetoval? Ty, které by byly absolutně v rozporu s ústavou, typově: začneme znárodňovat nebo něco takového. To předpokládám, že jako pravicový člověk bych nikdy nedovolil. Ale ono to veto při převaze, která je, je někdy hodně symbolické… Zákony, které by šly proti zájmům ČR, bych se snažil v podstatě rozmluvit. Kdyby došlo k progresivnímu zdanění, kdyby byly více zdaněny firmy, což se ODS nelíbí, takové zákony byste vetoval? Musel bych si vyhodnotit situaci, a pokud by to opravdu bylo proti, tak bych to zavetoval. S vědomím, že jde o symbolický krok, protože prezidentské veto má symboliku podle síly, která je ve sněmovně. Tam stačí 101 hlasů. 

Proč současný kabinet více nekomunikuje s levicovými stranami, proč se nesnažíte o větší konsenzus? Když se podíváme například na důchodovou reformu, tak dnes ten, kdo vstoupí do druhého pilíře, nemá jistotu, že ČSSD, která s důchodovou reformou nesouhlasí, tento pilíř nezruší. Byli pozváni k debatě, jen se jí neúčastnili… Opozice zase tvrdí, že jste nevyslyšeli žádné jejich názorové proudy. Ale o tom je přece vláda. U reforem na několik dlouhých desetiletí je přece zapotřebí, aby zde byla nějaká shoda. Souhlasím, ale ke shodě nelze dojít, pokud jsou natolik polarizované názory. Vláda je od toho, aby vládla. To, že ČSSD tvrdí, že to zruší, nebude tak jednoduché, protože je to provázané do mnoha dalších zákonů a smluv. Nestrašil bych tím, že je to špatný zákon… Podívejte se na Slovensko, když Dzurindova vláda udělala všechny reformy, zvýšila DPH a levice křičela, že to zruší. Nezrušili nic. Tak aby náhodou sliby nebyly víc než realita.

Předpokládáte po vašem případném zvolení nějakou formu amnestie? V žádném případě, vzhledem k tomu, že jsem dostatečně poučen velkou amnestií, která proběhla v roce 1990. A milosti, na to mám vyhraněný názor, pouze ze závažných sociálních nebo zdravotních důvodů. Jinak ne, protože do vězení se většinou lidé dostávají dobrovolně. Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Smetana, který dostal trest 100 dnů vězení za pomalování předvolebních plakátů politiků, čelí už druhé žalobě za vyhýbání se vězení. Tomu byste milost udělil? Pan Smetana neabsolvoval ten první rozsudek, na to všichni zapomněli, že byl odsouzen k veřejně prospěšným pracím. Jestliže chceme, aby v této zemi platilo právo, tak musí platit pro všechny.

Vládu, ve které by byla zastoupena KSČM, byste nejmenoval, ani s přímou účastí, ani s tichou podporou, můžete vysvětlit, proč ne? Vzhledem k tomu, že současná KSČM je téměř identická s tou stalinistickou KSČ, která tady vládla 41 let, a teď po krajských volbách, když slyším některé krajské komunistické politiky mluvit o tom, že by zase rádi zadrátovali tuto zemi a že uvažují, že by převzali nějaké podniky, tak to je jasný signál, že na vládní úrovni by se chovali ještě brutálněji. Ale voliči jim ty hlasy dali. Znamená to, že byste nerespektoval vůli voličů? Já nepolemizuji s výsledkem voleb… Polemizuji s tím, co dělají, jak mluví a co chtějí dělat. Vzpomeňme, jaké jsou protesty u studentů v Olomouckém, Jihočeském nebo Karlovarském kraji. Oni jsou si opravdu vědomi, že komunista, který je v Karlových Varech zodpovědný za školství, má, když to řeknu hodně slušně, pokřivený pohled na historii a skoro by ji rád vrátil – to odmítám. Proto jsem také řekl, že bych nejmenoval takovou vládu. Předtím bych si pozval všechny demokratické strany a s nimi bych velmi natvrdo diskutoval o tom, zda by půdorys demokratických stran nebyl lepší. Není to vizitka ODS a víceméně všech dalších stran v této zemi, když komunistům rostou preference? ODS doplatila na vládní politiku, která není v některých zákonech pozitivně vnímaná, protože jsou to zákony, které jsou v jistém smyslu prevencí, abychom se nedostali do ještě hlubší dluhové pasti… Ale i ČSSD měla pokles hlasů. Pojďme to zkusit napravit.

Koho byste navrhoval jako soudce Ústavního soudu? Konzultoval bych to s lidmi z odborné soudní společnosti a tam bych se pokusil vytipovat člověka, který by byl vhodný na ústavního soudce. Jak jsou ale zkušenosti už od dob Václava Havla, on se tam nikdo nehrne. Předjednával byste si podporu pro tyto kandidáty v Senátu? To bych považoval za samozřejmost a mám pocit, že to byla chyba obou prezidentů, že nešli do Senátu a tam nepracovali se senátory, aby řekli: ano, to je vhodný kandidát.

Nejste zastáncem příliš těsné integrace Česka v rámci EU. Nestaví se potom Česká republika do role otloukánka? Nejsme potom příliš velkými potížisty v rámci Evropy a vlastně ani ne rovnocenným partnerem? Rovnocenným partnerem jsme… Rovnost je ale trochu rozladěná, protože víme, jakou sílu má německý nebo francouzský hlas a jakou mají menší nebo střední státy. Já jsem opravdu rád, že jsme v EU. Nechci ale, aby nám přebujela byrokracie a aby se problémy, které se neumí řešit na politické úrovni, prohlubovaly a zázračně vzniklo něco, co to vyřeší. Nevyřeší, pokud nebudou politici stateční.

Kdo by byl v případě vašeho zvolení nositelem zahraniční politiky, prezident, nebo ministr zahraničí? To by mohla být role prezidenta, pozvat si k jednomu stolu ty, kteří mají vliv na zahraniční politiku a pokusit se vyladit stanovisko. Ve vašem případě by se nestávalo, že byste vyjel do zahraničí a mluvil úplně jiným hlasem než vláda?Já jsem byl předsedou Senátu a byl tam Gross, Paroubek, a vždycky jsem vezl dres ČR a nikdy jsem je nepomlouval.