Dvanáct měsíčků

Klasická pohádka Boženy Němcové O dvanácti měsíčkách se dočkala nového filmového provedení. Podaří se Marušce sehnat v třeskutém mrazu kytičku fialek, nebo jahody pro svou macechu a nevlastní sestru? Kdo stojí za zdánlivě nesplnitelnými úkoly a jaký je jejich skutečný cíl? Televizní studio Ostrava natočilo celovečerní pohádku, kterou uvidíme na Štědrý večer. Režie se ujal Karel Janák.

Je vánoční předvečer a do klidné podhorské vesnice se z ciziny vrací mladý muž Karel. Už na první pohled je patrné, že se mu ve světě dařilo. Jeho příjezd způsobí rozruch a Karel se rázem stává lákavou partií pro všechny vdavek chtivé dívky ve vesnici. Sám se však ženit nechce, naopak by rád prodal statek, vzal s sebou mladšího bratra a natrvalo se odstěhoval. Jenže útoku dívek se vyhnout nelze, proto vznikne nápad: uložit budoucím nevěstám nereálné úkoly. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu.

Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech…

Základ pohádky zůstává věrný klasické předloze tak, jak si ji většina z nás dodnes pamatuje. Změnily se ale dílčí zápletky příběhu, který jsou rozehrány více do komediální polohy, včetně herecké stylizace hlavních postav vyprávění.

V hlavních rolích uvidíme Romana Vojtka, Marii Majkusovou, Veroniku Žilkovou a Ivanu Korolovou. Režie: Karel Janák, kamera: Martin Preiss.

Veřejná premiéra v kině Centrum Havířov: 14.12.2012 v 15:30 hod., Janíkova stodola v Rožnově pod Radhoštěm 14.12.2012 v 19:00 hod. Vstup zdarma.

Vysílání: 24.12.2012 v 19:00 hodin na ČT1.

www.ceskatelevize.cz/dvanactmesicku