12. 12. 2012, to je datum pro mimořádný koncert Butů v Ostravě

Ostrava - Buty připravují na středu 12. prosince pro své fanoušky speciální maratón - čtyřhodinový koncert. V klubu Rock and Roll Garage v Ostravě-Martinově zahrají členové skupiny postupně všechny písničky ze všech alb.

Poslední tak budou skladby z letos vydané desky Duperele, kterou Buty nahrály po šestileté přestávce. „Alba a písničky budeme hrát chronologicky za sebou, tak jak vyšly,“ informoval kapelník Richard Kroczek.

Skupinu založil na konci osmdesátých let Radek Pastrňák a Richard Kroczek. První studiové album Pískej si, pískej vydali roku 1992. Velkou popularitu jim přinesl film Jízda Jana Svěráka, ve kterém Pastrňák hraje hlavní roli a celým filmem zní hudba Butů. Skupina za ni dostala v roce 1994 Českého lva ze nejlepší hudbu k filmu. V témže roce vydali desku Ppoommaallu, následovalo Dřevo, Rastakayakwanna, Kapradí, Normale, Votom a nakonec Duprele. Tu chválí kritika i fanoušci.

I tento úspěch vyprovokoval muzikanty k tak výjimečnému koncertu. Mimořádný koncert má mimořádné datum i čas - začátek je 12. 12. 2012 v 19 hodin a 12 minut.