Bydlení je letos dražší. Všichni zaplatí více za energie, někteří i za nájemné

Havířov - Od ledna se zvyšují nájmy v některých obecních bytech a ve velké části bytů společnosti RPG. Měsíčně zhruba o 300 korun víc budou platit nájemníci například v Havířově a v Bohumíně. Náklady na bydlení ale porostou všem. Zdražila elektřina, teplo i voda.

S příchodem nového roku se zvýšily také náklady na bydlení. Mezi největší položky patří teplo a nájem. Vyšší nájemné je například v bytech společnosti RPG.

„Pro rok 2013 jsme u bytů s dříve regulovaným nájemným navyšovali maximálně o 5 korun na metr čtvereční,“ uvedl mluvčí skupiny RPG Petr Handl.

Za šedesát metrů čtverečních se teď platí v bytech RPG dva až čtyři tisíce. U městských bytů je to různé. Například v Ostravě nebo v Karviné radnice nájmy nezvýšily.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

„Náš městský obvod využil v roce 2010 jednostranného navýšení nájemného. V současné době to považujeme za dostačující,“ řekla místostarostka obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová.

Například v Bohumíně budou nájemníci městských bytů platit víc, a to podle toho, jak se dohodli s úřadem. Také v Havířově nájmy porostou. Skončila totiž sleva a město s nájemníky vyjednalo zvýšení. „V bytech, které jsou plně rekonstruované, máme od 1. ledna nájemné ve výši pětapadesát korun za metr čtvereční,“ uvedl ředitel Městské realitní agentury Pavel Merta.