Soudce Pešek přišel dočasně o talár

Brno - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zprostil Jiřího Peška z Městského soudu v Brně funkce soudce. Jiří Pešek čelí obvinění z ovlivňování svých kolegů. O talár Pešek přišel do doby, než bude pravomocně ukončeno jeho trestní stíhání. Soudci bylo rozhodnutí doručeno prostřednictvím předsedy Městského soudu. Proti tomu může Jiří Pešek podat rozklad, ten ale nemá odkladný účinek.

Soudce v současné době na pracoviště nedochází a ani docházet nebude, České televizi to potvrdila mluvčí soudu Gabriela Stočková. „Po dobu dočasného zproštění má soudce ze zákona nárok na 50 procent svého platu,“ uvedla Stočková. Jeho agenda bude rozdělena mezi ostatní soudce v nejbližších dnech.

Jiří Pešek čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle státního zástupce měl Pešek svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy měl vystupovat ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placený státem.

Trestní stíhání souvisí také se zasahováním do nezávislosti soudu. Jiří Pešek se údajně snažil ovlivňovat rozhodování svých kolegů. Měl jim poskytovat materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky.

Podle informací Česká televize se měl soudce snažit ovlivnit i svého kolegu, rozhodujícího mediálně známou korupční kauzu. Všechny indicie směřují ke korupční kauze Kvapil - Novotný. Nejznámější jihomoravskou korupční kauzu rozhodoval soudce Miloš Ždárský, právě za ním Pešek podle ČT přišel s obálkou, ve které byly dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu.