Skupina František Lozinski se představuje Třinci

Třinec – Umělecká skupina František Lozinski o.p.s., kterou tvoří Jiří Surůvka, Petr Lysáček a František Kowolowski, vystavuje v Galerii města Třinec. Umělce spojuje zájem o umění ve veřejném prostoru, performance, video, instalace, ale také malbu, ze které vyšli.

Všichni tři v současné době učí na Fakultě umění Ostravské univerzity. Lysáček vede Ateliér intermediálních forem, Surůvka Ateliér nových médie, Kowolowski je asistentem na malbě. Působí také jako kurátoři. Založili a organizují ostravský festival akčního umění Malamut a jsou protagonisté jedinečného kabaretu Návrat mistrů zábavy, který před lety stvořil Jiří Surůvka s přáteli. Surůvka, který patří k nejznámnějším výtvarným umělcům pocházejícím z Ostravy, stál také u zrodu výtvarné skupiny Přirození. Patřili k ní i uznávaní současní malíři jako Daniel Balabán, Pavel Šmíd nebo Petr Pastrňák.

Společné performance začala od roku 1985 dělat nejprve ostravská dvojice Surůvka Lysáček. Říkali si Předkapela Lozinski. O pár let mladší rodák z Třince František Kowolowski se k nim připojil později.

„Autoři ve své tvorbě často překračují zavedená klišé a umělecké obsahové standardy. Jejich výtvarný koncept se řídí snahou po sociální a hlavně bezprostřední mimoumělecké komunikaci s divákem. Skupina se snaží nacházet kriticko-ironický model současnosti,“ charakterizují sami umělci svou tvorbu.

Jejich společná výstava, která představuje ukázky z formálně pestré tvorby skupiny, bude v Třinci do 8. února. Petr Lysáček má právě nyní také samostatnou výstavu obrazů v Industrial Gallery v centru Ostravy.