Syn ubitého Vietnamce získal odškodnění jeden milion korun

Brno - Syn Vietnamce, který zemřel po agresivním policejním zásahu v Brně na začátku roku 2009, žádal od státu odškodnění padesát milionů korun. Brněnský městský soud dnes vynesl verdikt, v němž mladíkovi přiznal právo pouze na jeden milion. Hlavním argumentem žaloby proti ministerstvu vnitra byl fakt, že jeho otec zemřel kvůli selhání policie.

„Částka je sice v souladu s rozhodovací praxí našich soudů, ale myslím si, že ta praxe není správná. Částka jeden milion není pro ministerstvo vnitra nic, určitě se kvůli tomu nebude řešit, kdo je za to odpovědný. Jako prevence je tedy tato suma zcela nefunkční,“ myslí si právní zástupce pozůstalých Marek Sedlák.

Pouze jednu padesátinu požadované částky získal syn ubitého Vietnamce Hoanga Sona Lama. Jeho rodiče se před lety rozvedli, takže mladík žije dlouhodobě v Německu. Peníze z odškodnění chce použít na financování vysokoškolského studia. Se svým otcem se osobně setkal naposledy v roce 2007, jinak spolu hovořili většinou pomocí videochatu. „Rodina to prožívala velmi špatně, zejména způsob úmrtí. Nikdo se jim doteď neomluvil, nikdo neprojevil lítost,“ řekl při zahájení soudního procesu Sedlák.

Odškodnění nemá preventivní charakter

Soudce sice přihlédl k psychické újmě pozůstalých, ale zároveň upozornil, že není možné odškodnění vnímat jako způsob exemplárního potrestání ministerstva, potažmo policie. „Pokud žalobce zdůrazňoval sankčně-preventivní charakter žaloby – tzn., že chce policii odradit od podobného postupu v budoucnu, tak takovouto možnost český právní řád neskýtá,“ konstatoval soudce Jan Sedláček.

Obě strany se musí do začátku dubna domluvit, zda s verdiktem souhlasí. Zatím není vyloučeno, že se mladík rozhodne podat odvolání.

Brněnský městský soud měl původně projednávat i žalobu matky zemřelého. Ta po státu chtěla také padesátimilionové odškodnění za smrt svého syna. Proces byl nejprve odročen, protože žena žijící ve Vietnamu nedostala víza, aby se soudu mohla osobně zúčastnit. Ministerstvu vnitra ale později nabídla možnost mimosoudního vyrovnání. Kromě peněz však žádá i omluvu.

Vietnamec si v cele stěžoval na bolesti

Hoang Son Lam zemřel 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Körnerově ulici. Trojice policistů tehdy přijela prověřit oznámení, že Vietnamec demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie ale seděl muž v křesle. Zásah přesto vyvrcholil agresivním útokem na Vietnamce. Muže měla napadnout kromě policistů i sousedka. Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele, kde si opakovaně stěžoval na bolesti. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Příbuzní se na soud obrátili už loni na podzim, kdy požadovali totožnou výši odškodnění za útrapy, které Hoang Son Lam před smrtí prožil. Soud ale tuto žádost zamítl.

Bývalý policista Srnský dostal za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si aktuálně odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali tříleté tresty, protože proti útoku nezakročili.

Vydáno pod