Blíží se konec termínu na odevzdání přihlášek na střední školy

Moravskoslezský kraj - Žáci devátých tříd a zájemci o studium na víceletých gymnáziích mají poslední čtyři dny na odevzdání přihlášky ke studiu. Tu musí odevzdat přímo na zvolené střední škole nebo gymnáziu. Jedině tak budou zařazeni do přijímacího řízení.

Na rozdíl od minulých let musí žáci přihlášku ke studiu sami doručit na sekretariát vybrané střední školy do 15. března. „Rodiče a žáci podávají přihlášku přímo na škole, nejde to už přes základní školy“, uvedl Libor Lenčo, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu pro Moravskoslezský kraj.

Reportáž Michaely Římanové (zdroj: ČT24)

Rozhodující je datum podání, tzn. razítko na poště. Může být s datem 15.3. Přihláška musí být řádně vyplněná. S vyplněním přihlášky by dětem měli pomoci výchovní poradci na základních školách. Některé školy dokonce k vyplňování začaly používat speciální programy.

Letos základní školy v Moravskoslezském kraji opouští 9 200 deváťáků, to je o 200 méně než loni. Přesto je na všechny maturitní obory čeká jednotná přijímací zkouška z českého jazyka a matematiky.

Podle odboru školství je největší zájem tradičně o gymnázia, méně o obchodní akademie. Co se týče technických oborů, zvyšuje se poptávka po školách se zaměřením na IT.

Zda budou žáci na svou vysněnou střední školu přijati, se rozhodne poslední týden v dubnu. To proběhne přijímací řízení.