Objev z laboratoře růstových regulátorů na stránkách časopisu Nature

Olomouc - Mezinárodní tým vědců objevil enzym, který u rostlin určuje vítěze v boji o místo na světle. Jedním z expertů byl i Ondřej Novák z Olomouce. Článek o objevu, který badatelům trval tři roky, otiskl prestižní vědecký časopis Nature.

Aby mohly rostliny plně využít fotosyntézu, tedy přeměnit energii světlenou na chemickou, rostou za světlem směrem vzhůru. Dosud se ale pořádně nevědělo, jaké mechanismy jejich růst kontrolují. Posun přineslo tříleté bádání vědců ze Spojených států, Švédska a jednoho Čecha. Společně objevili dosud neznámý enzym.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Ten enzym odpovídá za to, jestli bude rostlina vyšší, nižší, vytažená za světlem nebo jestli bude zakrnělá“, uvedl Ondřej Novák.

V praxi se dá objev využít třeba v zemědělství, kde bude, jednoduše řečeno, možné určovat, jak velká bude úroda. Podle slov Ondřeje Nováka budeme schopni ovlivnit, jestli bude rostlina vysoká a jestli ji budeme schopni lépe sklidit.

Vědci bádali několik let. Vždycky je totiž potřeba takzvaně vystřihnout část genové informace, pozměněné semínko zasadit a počkat, jak se rostlina zachová. Až mnohonásobné opakování přinese jistotu objevu. 

Mezi vědci je velice oblíbený huseníček rolní, protože roste jen 30 až 60 dní. Třeba při objevování enzymu zodpovědného za prodlužování rostlin museli tuto rostlinku vypěstovat postupně asi padesátkrát. Proto výzkum trval „jen“ tři roky. Kdyby si vybrali například kukuřici, která roste rok, mohli by bádat i padesát let.

Ondřej Novák pracuje v laboratoři růstových regulátorů od roku 2000. Teď je to poprvé, co se výzkum, na kterém spolupracoval, dostal na stránky prestižního časopisu Nature. Vědci ale zatím nejsou u konce. Je totiž možné, že takových enzymů je několik druhů. Ondřej Novák tak má minimálně na další tři roky jasno, na čem bude pracovat.