Iggy Pop se na světovém turné zastaví ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek – Americký punk rockový zpěvák Iggy Pop přijede v červnu se svou kapelou The Stooges do Frýdku-Místku. Koncert je součástí světového turné k nové desce Ready to die. Areál TJ Slezan bude jediné místo v Česku, kde šestašedesátiletý Iggy Pop letos vystoupí. Koncert bude 22. června na stadionu pod širým nebem.

Vystoupení slavného provokatéra, který jako první skákal z pódia mezi diváky, a to třeba s hrudí pomazanou syrovým masem nebo aspoň burákovým máslem, nejsou v Česku až tak unikátní. V Praze koncertoval v roce 2008, roku 2010 byl hvězdou festivalu Colours of Ostrava, naposledy před dvěmi roky zářil na trutnovském festivalu.

Iggy Pop se příležitostně objevuje také jako filmový herec. K nejslavnějším patří role ve snímku nezávislého filmaře Jima Jarmusche Kafe a Cigára, kde hraje mimo jiné s Tomem Waitsem nebo Cate Blanchett.

Iggy Pop na pódiu s publikem trutnovského festivalu
Zdroj: Jakub Macháček/ČTK

Do světa hudby vstoupil v roce 1964 jako bubeník skupiny Iguanas. Přezdívku Iggy Pop získal jako zpěvák detroitské skupiny The Prime Movers. Legendou se stala až skupina The Psychedelic Stooges. První album jim produkoval slavný John Cale. Hudební kariéru narušila závislost na drogách, ze které se opakovaně léčil. K jeho dlouholetým přátelům, kteří se s ním objevují i na pódiu, patří David Bowie. V roce 2009 překvapil svým albem Préliminaires, ve kterém se od punku přiklonil k jazzu a blues.

Na koncert ve Frýdku-Místku začal předprodej vstupenek, které jsou k dostání za 850 až 1190 korun.