Jízdní řád vlaků se mění i v dubnu

Praha - Od loňského roku se má železniční jízdní řád během roku měnit pouze jednou, a to v červnu. Letos však nakonec došlo i na tradiční jarní změnu grafikonu, která je vyhlášena jako mimořádná a začíná platit dnes. Do knižního vydání jízdního řádu se tak mohou dostat přelepky, které zavádějí již dříve vyhlášené odchylky – například obnovení provozu vlaků mezi Horní Lipkou a Hanušovicemu – přicházejí ale i úplné novinky. Mimo jiné začínají spoje D1 Express zastavovat v Pardubicích.

Ve změně jízdního řádu naleznou cestující změny, které je nejspíš potěší, i některé úpravy, které už dávají méně příčin k radosti. Mezi nejvýznamnější novinky patří nasazení jednotek City Elefant používaných hlavně v regionální dopravě na víkendové rychlíky z Prahy přes Kralupy nad Vltavou, Roudnici nad Labem, Lovosice a Ústí nad Labem do Děčína. Cestující, kteří jedou třeba do Polabí, tak už nebudou cestovat starými rychlíkovými vozy. „V sobotu a v neděli je City Elefantů k dispozici dostatečné množství, neboť tyto vlaky mají špičkové výkony v pracovních dnech,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Třídílných patrových jednotek bývá podle něj o víkendu odstavených až dvacet.

Vlaky D1 Express Brno–Praha měly být ukázkou přizpůsobivosti Českých drah. Dopravce je původně chtěl zavést po zahájení modernizace dálnice D1, které zřejmě budou provázet rozsáhlé dopravní komplikace, takže dvouapůlhodinová cesta vlakem může být záhy rychlejší než jízda autem po dálnici. Kvůli neustálým odkladům zahájení prací na dálnici (nezačaly dodnes) se odkládalo i zavedení „náhradních vlaků“, ovšem nakonec vyjely s předstihem již loni na podzim. Na rozdíl od spojů Eurocity, které jezdí mezi Brnem a Prahou každou hodinu, dosud nikde nezastavovaly a především jezdí bez objednávky na komerční riziko drah. Výsledky D1 Expressů však zatím jsou velmi rozpačité. Kvůli nedostatku cestujících dráhy zkrátily soupravy, později také zrušily jeden pár vlaků. Nyní přichází další pokus získat další cestující, vlaky tak začínají zastavovat v Pardubicích.

Soukromých dálkových vlaků se změna takřka netýká, dochází pouze ke změně jmen vlaků společnosti Leo Express, které dosud nesly název Švýcarská kvalita. Nyní se budou jmenovat Leo Express.

Drobné změny se týkají regionální dopravy. V některých případech ovšem jde pouze o formalizaci změn, které ve skutečnosti začaly platit již dříve. Do jízdního řádu se tak dostanou například obnovené víkendové vlaky z Dolní Lipky do Hanušovic, dochází také k úpravám zastavování některých spojů i na dalších tratích v Pardubickém kraji.

Mluvčí SŽDC Pavel Tesař ovšem upozornil, že i když je mimořádná změna jízdních řádů k dispozici na internetu v souhrnné podobě i v podobě jednotlivých inovovaných tabulek, tištěnou verzi železniční správa nevydá. Přelepky budou k dispozici až při červnové plánované změně jízdního řádu.