AVÍZO: Noc mladých výzkumníků na pardubickém zámku

Na úterý 9. dubna připravila Univerzita Pardubice ve spolupráci s Východočeským muzeem Pardubice Noc mladých výzkumníků. Tajuplná noc se zajímavostmi ze světa vědy, plná alchymie, kouzel a hrátek, nejrůznějších pokusů a zážitkových dílen se uskuteční přímo na pardubickém zámku od 16 hodin až do půlnoci.

NOC MLADÝCH VÝZKUMNÍKŮ je určená všem, kdo jsou zvídaví, bez ohledu na věk – dětem, mládeži, rodičům, prarodičům, občanům, ale i školám, zájmovým kroužkům a všem ostatním. Načerpat tajuplnou atmosféru, procházet zámeckými sály a současně se dozvědět mnoho zajímavostí během bohatého programu plného zábavy a vědeckých pokusů bude možné již v úterý 9. dubna od 16 hodin odpoledne do pozdních nočních hodin. Vstup je volný.

Pro zájemce o moderní svět vědy a techniky bude připraveno na třináct nejrůznějších stanovišť, kde každá z fakult připravila ukázky své práce – od chemiků, restaurátorů, přes zdravotníky, ekonomy a historiky až po informatiky a „dopraváky“, tj. dopravní inženýrství a stavitelství. Ti všichni nechají účastníky „vědecké noci“ nahlédnout pod pokličku vědeckých disciplín a oborů.

„Návštěvníci zavítají přímo do alchymistické dílny, kde budou svědky efektních světelných pokusů a řady experimentů. Zjistí, co je “camera obscura„ a na jakém principu je tato optická hříčka založena. Zkusí si namalovat světelné graffiti po zdech zámku nebo se seznámí s příběhem mexického vládce Moctezumy z 16. století, a to díky studentům Fakulty filozofické,“ odtajnila něco z programu Noci mladých výzkumníků na pardubickém zámku koordinátorka akce Ing. arch. Iva Svobodová.

„Kromě toho si budou moci ve spolupráci s Východočeským muzeem Pardubice vyrobit vlastní minci nebo vyslechnout přednášku o palných zbraních 21. století. Naučíme je rozeznat falešnou bankovku od té pravé, nakreslit fraktály, naprogramovat malé roboty nebo jim předvedeme práci kováře, brusiče a svářeče, ale také solární elektrárny,“ doplnila Iva Svobodová.

Noc mladých výzkumníků zahajuje celou sérii populárně-naučných akcí, které Univerzita Pardubice připravila v rámci projektu BRAVO – Brána vědě/ní otevřená pro veřejnost na jarní měsíce. V polovině měsíce opět univerzitní tým přiveze vědu a techniku na dvory škol Pardubického kraje (ZŠ Svítkov u Pardubic, v Chocni a Litomyšli, SŠ v Hlinsku v Čechách) a na Dopravní fakultě Jana Pernera proběhne 24. a 25. dubna dvoudenní zážitkový workshop s názvem Fyzika, která zachraňuje. V úterý 18. června se uskuteční na Pernštýnském náměstí v Pardubicích Veletrh vědy aneb „vědecko-technický jarmark“ pořádaný v rámci Městských slavností.

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice