Zlatá tretra přivábila olympijské vítěze Jamese a Lavillenieho

Ostrava - Olympijský vítěz ve skoku o tyči Renaud Lavillenie z Francie a další zlatý medailista z londýnských her Kirani James z Grenady v běhu na 400 metrů rozšíří seznam hvězd na atletickém mítinku Zlatá tretra Ostrava. Jeho 52. ročník se uskuteční ve Vítkovicích 27. června.

Nečekaný vítěz olympijské čtvrtky v Londýně se na nově položené dráze utká i s nejlepším českým závodníkem a halovým mistrem Evropy Pavlem Maslákem. Oba se pokusí svrhnout 37 let starý rekord mítinku, který drží od roku 1976 Alberto Juantorena časem 44,70.

„Na tu dobu je to určitě hodně kvalitní čas a až se divím, že tak dlouho vydržel,“ řekl dnes Maslák, který ve skrytu duše doufá, že stejně jako před rokem v Ostravě opět bude útočit na vlastní český rekord.

Tyčku mužů ozvláštní Francouz Lavilennie, jehož mnoho expertů pasuje na skokana, který se nejvíce může přiblížit fenomenálnímu Sergeji Bubkovi. Olympijský vítěz a mistr Evropy v hale i venku loni ve Vítkovicích překonal 590 centimetrů, ale umí skákat už šest metrů.

„Jeho forma v halové sezoně je úžasná. Věříme, že po Bubkovi by to mohl být druhý tyčkař, který na českém území přeskočí hranici šesti metrů,“ řekl sportovní manažer mítinku Alfons Juck. Lavilenniemu chce dýchat na záda nejlepší český tyčkař Jan Kudlička, ten má zase atakovat národní maximum 580 centimetrů.

Vydáno pod