Olomoucké tvarůžky budou mít v Lošticích nové muzeum za 17 milionů

Loštice - Společnost A.W., která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků, zahájila v centru Loštic na Šumpersku stavbu muzea. Do expozice mapující historii výroby pikantního sýra s nezaměnitelnou vůní investuje s pomocí evropských dotací bezmála 17 milionů korun. Stavba nového muzea má být dokončena příští rok na jaře.

Z projektové dokumentace firmy plyne, že muzeum vznikne v domě sousedícím s výrobním areálem. Projekt počítá s vybudováním devíti výstavních místností, depozitáře a recepce. Muzeum bude mít zhruba pětkrát větší plochu než současná expozice v Lošticích.

„V dosavadních prostorách není možné poskytnout návštěvníkům nejen vyšší komfort, ale ani na moderní úrovni prezentovat rozsáhlý sbírkový fond,“ vysvětluje vedení firmy.

Mluvčí Regionálního operačního programu Střední Morava Renata Škrobálková řekla, že vedení programu schválilo na nové muzeum sedmimilionovou dotaci. „Do Loštic by mohlo kvůli nové expozici přijíždět ještě více turistů, navíc v muzeu vzniknou tři nová pracovní místa,“ uvedla Šrkobálková.

Výroba olomouckých tvarůžků
Zdroj: ČT24

Muzeum Olomouckých tvarůžků otevřela firma A.W. v roce 1994, jeho návštěvnost od té doby roste. V roce 2011 ho navštívilo 13 tisíc a tři sta lidí, kterých meziročně přibylo o 3 tisíce. Vedle muzea tam funguje tvarůžková restaurace a také tvarůžková cukrárna. Společnosti A.W. se daří, předloni zvýšila prodej sýrů z 1800 tun na téměř 1960 tun, tržby společnosti vzrostly o 11 procent.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie spadá do 15. století. Původně se vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.