Ostrava změnila statut, město posílí vliv na strategické projekty

Ostrava – Ostravští zastupitelé dnes schválili změnu statutu. Město tak bude mít rozhodující slovo při řešení záležitostí, které jsou pro něj zvlášť významné v oblasti vědy, výzkumu, životního prostředí a zaměstnanosti v rámci průmyslových zón. V praxi to znamená posílení vlivu města a omezení pravomocí jednotlivých městských obvodů.

O změně statutu zastupitelstvo rozhodlo jen krátce poté, kdy se město dostalo do sporu s ostravským městským obvodem Poruba kvůli dalšímu rozšiřování Vědecko-technologického parku Ostrava (VTPO), který město považuje za strategický. Obvod původně nedal souhlas s územním rozhodnutím pro rozšíření areálu, čímž fakticky znemožnil městu přístup k vykoupeným pozemkům.

Obě strany se ale nakonec dohodly na kompromisním řešení, kdy obvod umožnil městu první etapu rozvoje vědeckého parku a zpřístupnil tím asi čtvrtinu území určeného k rozšíření parku. Podle primátora Petra Kajnara je tak umožněn rozvoj areálu odhadem na několik dalších let. Město se zatím spokojilo s tím, že je vyřešena první etapa. Nyní bude pracovat na stavebním povolení, které by mohlo být na podzim letošního roku, a do konce roku 2014 chce na území připravit potřebnou infrastrukturu za zhruba čtvrt miliardy korun.  

„Posílili jsme postavení města u strategických projektů. Je třeba se na město dívat jako na celek, obvody za prioritu považují obvody a nutně tam dochází ke střetům. Ostrava ale není 23 obvodů, které tvoří město Ostravu, ale město Ostrava je tvořeno 23 obvody,“ komentoval změnu statutu Kajnar. 

Starosta městské části Poruba Lumír Palyza dnes novinářům řekl, že obvodu byla přislíbená úzká spolupráce s městem při řešení projektu vědeckého parku. „Zároveň jsme dostali příslib primátora, že se město ještě více zapojí do zelených projektů na území města,“ podotkl Palyza. Ke změně statutu pouze uvedl, že věří v rozumné využívání tohoto nástroje, které bude spojeno s dohodou s obvody.