Přírodní koupaliště jsou podle hygieniků bez problémů

Jižní Morava, Zlínsko – Voda ve většině přírodních koupališť na jihu Moravy a na Zlínsku je vhodná ke koupání. Zlepšila se i kvalita vody v Brněnské přehradě, kde se během červnových veder přemnožily řasy. Podle hygieniků je teď voda opět zdravotně nezávadná.

V případě příznivého počasí se mohou lidé bez obav koupat ve většině nádrží a rybníků. Z devíti míst, která jihomoravští hygienici kontrolovali na konci června, má mírně zhoršenou kvalitu vody jen rybník Olšovec na Blanensku. „Turistická návštěvnost je tady malá, protože rybník je plný sinic. Koupil jsem tady chatu před šesti lety a vyčítám si to. Byly to zbytečně vyhozené peníze, protože rybník je dnes málo využitelný,“ řekl jeden z místních chatařů. Přestože je voda v Olšovci na pohled zakalená, podle hygieniků je i tam koupání bez rizika.

Velmi dobrou kvalitu vody naopak hlásí nádrž Palava na Blanensku, Luleč na Vyškovsku nebo Vranovská přehrada. Koupat se opět dá i v Brněnské přehradě, kde kvalitu vody kontrolovali hygienici hned na čtyřech místech – Kozí Horce, Rakovci, Rokli a Sokolském koupališti. „V současné době máme v pětistupňové škále kvality vody jedničku, to znamená tu nejlepší kvalitu,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Hovoří mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková (zdroj: ČT24)

Během nedávné vlny veder byla přitom kvalita vody v Brněnské přehradě hodnocena stupněm 3. „Bylo to způsobeno hlavně nižší průhledností vody a nárůstem fytoplanktonu. V posledních dnech jsme měli průtoky do přehrady kolem šedesáti kubíků za vteřinu, takže během asi tří dnů se voda v přehradě zcela obměnila,“ vysvětlila Tomíčková, proč se kvalita vody opět rapidně zlepšila.

Sinicím, které přehradu trápily především v minulosti a často v ní znemožňovaly koupání, navíc neprospívá chladné počasí. Vodohospodáři proti nechtěným organismům bojují také pomocí aeračních věží.

„Aerační věže jedou všechny a provzdušňují nám Brněnskou přehradu. Celkem jich je dvacet a dá se říci, že je to unikát, protože nikde jinde u nás takovýto systém na přehradách nemáme,“ dodala Tomíčková.

Koupat bez obav se dá i na Zlínsku

Ve Zlínském kraji si lidé mohou zaplavat v nádržích Štěrkáč u Otrokovic, Luhačovice, nádrži Horní Bečva, Bystřička, Nový Hrozenkov nebo na přírodním koupališti Albatros. S mírně horší kvalitou vody je třeba počítat ve slepém rameni řeky Moravy na Pahrbku v Napajedlích.

Vydáno pod