Smaltované obrazy z Vítkovic otevírají program Colours of Ostrava

Ostrava - Galerie v plynojemu Gong zve na výstavu smaltovaných obrazů, které vytvořili čeští a slovenští výtvarníci během jarního sympozia Smalt Art Vítkovice v provozu smaltovny společnosti Vítkovice Power Enginnering. Výstavu, která bude součástí doprovodného programu festivalu Colours of Ostrava, pořádá sdružení Dolní oblast Vítkovice a Trojhalí Karolina.

„Představíme osmdesát jedna smaltovaných obrazů, které vznikly během týdenního sympozia letos v květnu. Jednotlivé obrazy jsou až tři metry dlouhé, váží až sto kilogramů a umělci je společně s odborníky ze strojírny vypálili při teplotě až 800 stupňů Celsia,“ uvedla mluvčí společnosti Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Až do 30. září budou moci návštěvníci Gongu posoudit, jak si se smaltem poradili například Tomáš Císařovský, Andrej Dúbravský, Erika Bornová, Magdalena Jetelová, Pavel Šmíd, Martin Kuriš, Lukáš Miffek, Marta Kolařová, Irena Jůzová, Patrik Hábl, Viktor Freš a další umělci, kteří si práci se smaltem většinou vyzkoušeli poprvé v životě.

„Přivítali jsme zkušené tvůrce s mezinárodním věhlasem i nadějné mladé umělce. Vznikla překrásná a originální díla autorů, kteří se věnují převážně malbě, ilustracím, fotografii nebo sochařství,“ uvedla kurátorka výstavy Ivana Štenclová.

Vernisáž smaltovaných obrazů je dnes ve vítkovickém Gongu v pět hodin odpoledne.

Vydáno pod