Přelet nad Vlaštovčím hnízdem. Dobrovolníci z celého světa pomáhají proměnit stodolu v terapeutické centrum

Opava – Dobrovolníci ze šesti zemí budou v Opavě Vlaštovičkách pomáhat při stavbě terapeutického centra občanského sdružení Holos. Ze staré stodoly budou v rámci akce nazvané Přelet nad Vlaštovčím hnízdem budovat třeba velký sál pro konání seminářů. Ve zrekonstruovaném objektu vznikne i ateliér pro arteterapii.

„Do projektu se zapojí tři mladí dobrovolníci z Česka a šest ze zahraničí. Dorazí z Polska, Koreje, Španělska, Itálie, Ruska a Turecka. Budou pomáhat při rekonstrukci objektu, který bude v budoucnu sloužit jako terapeutické, vzdělávací a volnočasové centrum pro lidi z Opavy Vlaštoviček a blízkého okolí,“ upřesňuje mluvčí projektu Jiří Boháč. Náklady na celou stavbu dosahují přibližně 20 milionů korun. Sdružení je hradí ze svých zdrojů, především z darů a příspěvků sponzorů.

  • Přelet nad Vlaštovčím hnízdem zdroj: www.holos.cz
  • Přelet nad Vlaštovčím hnízdem zdroj: www.holos.cz

Dobrovolníci budou na místě pracovat do 11. srpna. Budou se podílet i na úpravě už fungující části objektu, kde vznikne nový hydropavilon. „Budou v něm sauny, masérna a bazén. V pavilonu budeme pořádat terapeutické a sebepoznávací semináře ve vodě,“ uvádí Jiří Boháč. Dobrovolníci budou dokončovat i terénní úpravy na zahradě nebo restaurovat historický nábytek.

  • Přelet nad Vlaštovčím hnízdem zdroj: www.holos.cz
  • Přelet nad Vlaštovčím hnízdem zdroj: www.holos.cz

„Dobrovolníkům budeme chtít ukázat i krásy našeho kraje. Navštíví například zámky v Hradci nad Moravicí či v Raduni. Zamíří i do Jeseníků a projdou si Arboretum Nový Dvůr,“ konstatuje Jiří Boháč. Kromě toho se budou dobrovolníci pravidelně setkávat s místními obyvateli. Během těchto setkání představí svou vlast a servírovat se budou i tradiční jídla dané země.

o.s. Holos

Občanské sdružení Holos se zaměřuje na zdraví člověka. Služby nabízí nejen Opavanům, ale i lidem z širokého okolí, včetně polského příhraničí. Provozuje také taneční školu, která se specializuje na latinskoamerické, standardní sportovní a jazzové tance. Zajišťuje také chod turistického oddílu a oddílu bojových umění.