Pracovníci Veřejné zeleně pokáceli zlomený topol u stadionu Zbrojovky

Brno – Topol u městského fotbalového stadionu, který při nedělní bouřce zranil čtyři diváky, už je pokácený. Odstranili ho pracovníci Veřejné zeleně města Brna. Zároveň kontrolují a prořezávají i ostatní stromy, které stadion lemují. Město tak chce zabránit opakování neštěstí. Už tuto neděli se totiž na stadionu koná další prvoligový zápas.

Od dnešního rána kontrolovali pracovníci Veřejné zeleně města Brna topoly, které lemují fotbalový stadion v Srbské ulici. Část jednoho ze stromů tam v neděli zranila čtyři diváky, jedna žena zůstává stále v nemocnici. Právě tento topol už je pokácený. „Ten strom byl již mrtvý a bylo potřeba ho zcela odstranit,“ potvrdila Miroslava Kučerová z Veřejné zeleně města Brna. 

Další topoly čeká prořezávka. „Vzhledem k tomu, že v neděli byla velká vichřice, každý strom, který by byl výrazně narušený, by jistě spadl taky,“ uvedla Kučerová. Stromolezci i přesto lezou do korun, kde zkontrolují všechny větve a suché či nemocné dřevo pro jistotu odstraní.

Strom spadl při silné bouřce do sektoru diváků. Vedení Zbrojovky Brno nabídne těm, které větve při poryvu větru zranily, vstupenky na celou sezonu jako satisfakci. Situace se však prý nestala vinou Zbrojovky, stromy rostou mimo areál stadionu.

Magistrát odložil spory a rozhodl se jednat

O topoly se několik let nikdo nestaral. Problém pravděpodobně vznikl už v minulosti - při převodu stadionu do správy fotbalového klubu město na přilehlé pozemky zřejmě zapomnělo. „Mám ten pocit, že pozemek přiléhá ke stadionu, ale zřejmě nebyl předmětem nájemní smlouvy. To bude objektivně zjištěno naším odborem kontroly,“ řekl tajemník Magistrátu města Brna Pavel Loutocký. Magistrát se od neděle pře s městskou částí Královo Pole, kdo měl údržbu stromů na starosti. 

Včera se magistrátní úředníci rozhodli jednat a zajistit bezpečnost dřív, než se na stadionu bude konat další fotbalové utkání. „Situaci prověříme a stromy případně ošetříme tak, aby se podobný případ už nestal,“ dodal Loutocký. 

Na brněnském stadionu budou letos na podzim hrát i fotbalisté ze Znojma, jejichž stadion prochází přestavbou. Poprvé proti soupeři nastoupí v Brně už tuto neděli. Je pravděpodobné, že zápas na stadionu navštíví mnoho diváků.