AVÍZO: Koncert Melody Gentlemen v rámci Mníšeckého kulturního léta

Na Zámku v Mníšku pod Brdy se v neděli 11. srpna od 19.00 hodin bude konat koncert a módní přehlídka s Melody Gentlemen v prostředí romantické zámecké zahrady. Milovníci období první republiky budou moci zapomenout na shon dnešní doby a zavzpomínat na časy našich babiček a prababiček. Akce je součástí Mníšeckého kulturního léta.

Koncert swingové kapely prvorepublikově naladěného souboru Melody Gentlemen Lednice nabídne známé i méně známé šlágry a písně z filmů pro pamětníky. Nechte se unášet tóny svých oblíbených písní a příjemně se nalaďte a relaxujte. 

Dobovou atmosféru kromě hudby navodí také módní přehlídka. Jaké byly módní trendy na počátku minulého století a mezi dvěma světovými válkami?

Nastala doba ženské emancipace, která se projevila i v dámském oblékání. Moderní byla chlapecká silueta, zkrátily se sukně i účesy, dámy začaly nosit do té doby nemyslitelné kalhoty, ke kterým pak už se samozřejmostí náležely saka a kravaty. Plisované sukně v délce pod kolena, šaty charlestonky, háčkované rukavičky, kloboučky s malou i větší krempou, kabelky, páskové boty a vlny ve vlasech.

Každý už před sebou jistě vidí některou z hvězd černobílého plátna. Lídu Baarovou, Adinu Mandlovou nebo třeba Gretu Garbo. Jistě je na co se těšit!

Cena vstupenek je 120 Kč. V rámci vstupného je pro návštěvníky přichystána také malá expozice o historii módy na panenkách, kde uvidí ukázky šatů a obleků i z dob mnohem starších než na módní přehlídce.

Jako první vás tu přivítá dokonce sama egyptská královna Kleopatra a římští vojáci v pláštích se zdobenými přezkami. Poté již skočíte do středověku a novověku a poznáte třeba kralevice Karla IV., anglickou panovnici Alžbětu I., popravenou francouzskou královnu Marii Antoinettu. Uvidíte módu z doby Napoleona Bonaparta, rakouskou císařovnu Sissi i dámu s „honzíkem“. Krátkou výstavu uzavírá pankačka v černé róbě a barevným čírem místo vlasů. Expozice bude otevřena od 18.00 do 18.50 hodin. 

„Melody Gentlemen uvádíme v rámci Mníšeckého kulturního léta, které letos poprvé nabízí Město Mníšek pod Brdy ve spolupráci se státním zámkem Mníškem. Nabízíme kvalitní zábavu v podobě různých koncertů, historické souboje, rekonstrukce historických událostí a další. V nejbližší době vás v rámci tohoto festivalu čeká divadelní představení Postřižiny nebo Hradišťan,“ uvedl starosta Petr Digrin.