Na Špilberk zavítá Verdi i symfonický 4TET

Brno – Po pět večerů rozezní nádvoří brněnského hradu Špilberk symfonická hudba. Koná se tam 14. ročník mezinárodního hudebního festivalu Špilberk. Přehlídka je široce rozkročená mezi klasikou v podobě Verdiho Requiem a moderní hudbou, kterou na festivalu reprezentuje koncertní provedení Webberova nejúspěšnějšího muzikálu Jesus Christ Superstar nebo vystoupení vokálního kvarteta 4TET.

Páteční úvodní koncert patří jako vždy hudební klasice. Letos brněnští symfonici předvedou díla trojice autorů - Bacha, Dvořáka a Musorgského. V jeho úvodu zazní Toccata a fuga d moll od Johanna Sebastiana Bacha. Skladba, původně postavená na zvuku varhan, zazní v netradiční aranži. „Je to orchestrace Leopolda Stokowského, který dílo předělal pro velký orchestr ve velmi patetickém, romantickém stylu,“ vysvětlil šéfdirigent brněnské filharmonie Aleksandar Marković. 

Na Bacha naváže Dvořákův violoncellový koncert h moll. Sám Antonín Dvořák napsal Josefu Bohuslavu Foersterovi krátce poté, co dokončil partituru: „Samochvála nebývá spolehlivá – ale já vám to musím říct, že mám z toho díla nehoráznou radost a myslím, že se nemýlím.“

Že autor své dílo nepřecenil, potvrzuje i violoncellista Jiří Bárta, který při koncertu h moll dnes večer vystoupí jako sólista. „Tento koncert provází cellisty nejenom v Česku, ale i v mezinárodním měřítku od školních let až po stáří. Je to obrovská věc i v rámci Dvořákova skladatelského odkazu, mimořádně povedené dílo,“ svěřil se Bárta. 

Závěr večera bude patřit slavné Ravelově orchestrální verzi Musorgského původně klavírního cyklu Obrázky z výstavy.

NO COMMENT: Zkouška filharmoniků na dnešní koncert (zdroj: ČT24)

Druhý koncert festivalu představí oblíbenou kombinaci – 4TET s Filharmonií Brno. Za doprovodu symfoniků zazní v netradičním aranžmá známé skladby, například od Leonarda Bernsteina nebo Beatles. 

Geniální skladatel Giuseppe Verdi by se letos dožil 200 let, jeho výročí připomíná třetí koncert. V podání Filharmonie Brno, Českého filharmonického sboru a sólistů zazní jeho slavné Rekviem. Dílo bude ke slyšení v podání 152 umělců, mezi nimi se objeví sólisté Adriana Kohútková, Jana Sýkorová, Michal Lehotský, Peter Mikuláš a dirigent Leoš Svárovský. 

Celý festival zakončí muzikálem pod širým nebem Městské divadlo Brno. Současný britský skladatel Andrew Lloyd Webber, označovaný za krále muzikálu, je jediným světovým autorem, jemuž se na Broadwayi hrály tři muzikály současně. Jeho nejslavnějším dílem je nepochybně Jesus Christ Superstar, jenž pokračoval v tradici rockových oper. Koncertní verze muzikálu bude uvedena v původním anglickém znění s titulky a v aranžmá pro velký orchestr.

Program festivalu Špilberk 2013

16. 8. Bachem to začalo

18. 8. 4TET – Symphonic

20. 8. Verdi 200

22. 8. Muzikálové hvězdy

23. 8. Muzikálové hvězdy 

Všechny koncerty se konají na Velkém nádvoří, začátek vždy ve 20. hodin. Podrobný program festivalu najdete zde.