Lidé z poničeného domu ve Frenštátě dostanou zpátky své opravené byty

Frenštát pod Radhoštěm - Zítra uplyne půl rok od doby, co domem v centru Frenštátu pod Radhoštěm otřásl mohutný výbuch. Lidé ze sousedního vchodu, který exploze také poničila, se začnou pomalu vracet domů. Na radnici se sešli obyvatelé zasažených domů i pozůstalí a společně řešili, co bude s pozemkem po domě číslo 39.

Dělníci už sundali lešení z domu číslo čtyřicet v ulici 6. května. Jde o dům, který sousedil s tím, který před půl rokem zničil mohutný výbuch. Panelák sice explozi vydržel, jeho statika byla ale narušena.

„Celková oprava panelového domu trvala zatím tři měsíce. Kompletně jsme zrekonstruovali vchod číslo 40. Byly vybourány všechny příčky, udělány nové rozvody, vybudovány nové koupelny,“ komentoval opravy stavbyvedoucí David Filip.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Opravené byty budou obyvatelům domu číslo 40. předány příští týden. Rekonstrukce vedlejšího vchodu bude dále pokračovat.

Opravy pozdrželi zloději, kteří stavbu vykradli. Teď už ale nic nebrání tomu, aby se lidé mohli po půl roce začít vracet domů.

„Dokončeny a předávány jsou práce, které hradí pojišťovna,“ upřesnil David Filip.

Na radnici se sešli pozůstalí i obyvatelé domů, které výbuch plynu zasáhl. Společně řešili, co bude s pozemkem po domě s osudovým číslem 39.

„Předpokládáme, že pozemek zbořeniště bude zavezen zeminou a budou na něm provedeny terénní úpravy, jako je zatravnění a nějaká výsadba,“ uvedl místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička.

V domě v centru Frenštátu zemřelo při únoru výbuchu šest lidí. Další byli těžce zraněni. Co nebo kdo výbuch způsobil, ale policisté zatím neřekli. Stále totiž nejsou k dispozici všechny znalecké posudky.