Televize očima televize

Tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové připravila od září pro ČT Art pořad Monoskop, který jako první na české televizní scéně začne mapovat televizní trendy všech českých stanic. Tvůrci se nehodlají nechat svázat ani hranicemi České republiky. K fenoménu televize se ve zvláštních rubrikách vyjadřují zajímavé osobnosti jako Čokovoko, František Fuka nebo Štěpán Hulík.

Monoskop aneb Televizní zkušební obrazec s otravným zvukem, který signalizuje, že v televizi není nic k vidění, získá od 4. září 2013 zcela nový význam. „Není to pořad o tom, co televize bude vysílat za týden nebo za měsíc, ale spíš o tom, proč se televize chová, jak se chová, a takový pořad tady zatím nebyl,“ popisuje iniciátor magazínu o televizi na ČT Art Milan Kruml. „Pořad se bude věnovat všem televizím, a to jak úhlem pohledu pochvalným a informačním, tak kritickým. Zároveň budeme ten náš český rybníček dávat do kontextu světa, což je možná ještě větší hodnota,“ doplňuje dramaturg Dušan Mulíček.

Tvůrci pořadu (zdroj: ČT24)

První dva díly vznikají v brněnském studiu pod taktovkou režisérů Bohdana Blahovce a Zuzany Dubové. „V pořadu nemáme moderátora, protože bychom jej neradi spojovali s jednou konkrétní tváří. Myslíme si, že naše tvář je samotná obrazovka,“ vysvětluje Mulíček. Nedostatku zajímavých osobností se ale diváci bát nemusí. V prvních dílech se v rubrice Osobnost Monoskopu představí třeba autor scénáře filmu Hořící keř Štěpán Hulík. „Televize pro mě jako pro autora jednoznačně vítězí, protože mám mnohem větší prostor, ve kterém se můžu rozepsat,“ rozsekl Hulík věčný souboj filmové plátno vs. obrazovka. Publicista František Fuka, host rubriky Můj život s televizí, zase nad televizí hůl spíš láme: „Je to médium, které je dnes jistým způsobem archaické, a pokud bude chtít přežít, bude se muset hodně radikálně změnit, a to rychle.“ Ani Čokovoko televizi moc nefandí. Zpěvačky Adéla ani Zuzana se na ni nedívají, přesto na existenci pořadu o televizi dokázaly najít pozitiva: „Takový pořad má význam třeba pro mou babičku, že se nebude dívat na talk show s Izerem,“ pochvalovala si Zuzana. I fenomén talk show a zábavných pořadů tvůrci určitě rádi podrobí svému drobnohledu, stejně jako docu-soapy, nemocniční seriály nebo třeba interaktivní televizi.  

Monoskop očima osobností (zdroj: ČT24)
Vydáno pod