Olomoučtí kavárníci chtějí zimní předzahrádky, vyhláška to zakazuje

Olomouc – Provozovatelům restaurací, kaváren i vináren v okolí centra Olomouce vadí, že přes zimní sezonu nemohou mít před svými podniky předzahrádky. Zakazuje to městská vyhláška i smlouva s organizátorem největší společenské akce ve městě – vánočních trhů. Kvůli metanolové aféře se letos navíc zpřísnily podmínky prodeje alkoholu.

Celoroční zahrádka s několika stolky a teplomety je snem Radima Petra, který vlastní kavárnu na Dolním náměstí v Olomouci. „Chtěl bych jen čistě stolečky kolem. Nic víc, nic míň,“ uvádí majitel kavárny Radim Petr. Na magistrátu ale se svým nápadem neuspěl. Olomouc má údajně jen letní sezonu předzahrádek, se zimní nikdo nepočítá. „Bylo mi dokonce řečeno, že ani nemá cenu dávat žádnou žádost, protože mi ji stejně zamítnou. To se mě dotklo, protože si myslím, že je to trochu diskriminující,“ dodává pan Petr.

To, že před své provozovny nemohou umístit třeba stolky, u kterých by lidé mohli pít punč, vadí i ostatním provozovatelům v okolí náměstí. Chystají proto hromadnou petici. Ve vinárně v Lafayettově ulici vyvěsili na protest zamítavé rozhodnutí města před provozovnou. Podle magistrátu ale provoz předzahrádek upravuje regulační plán městské památkové rezervace. „Je to závazný dokument, územně plánovací. Pokud by se měnil a připouštěl by i jinou variantu, musely by se k němu vyjádřit všechny příslušné orgány i radní města,“ informuje mluvčí Magistrátu města Olomouce Radka Štědrá.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

V období tradičních vánočních trhů určuje pravidla i smlouva s jejich organizátorem. Podle něj se pravidla pouličního prodeje alkoholu zpřísnila, především kvůli metanolové aféře. „V minulém roce bylo vyvoláno jednání s  orgány státní správy, aby se zcela jasně určily podmínky, za jakých je vůbec možné alkohol na trzích nebo městských pozemcích prodávat. Jen díky těmto regulativům a dodržování platných zákonů bylo možné prodej realizovat,“ uvádí organizátor vánočních trhů Pavel Spálený.

Na území města Olomouce navíc platí vyhláška, která pití alkoholu na veřejnosti zakazuje. S výjimkou kulturních akcí. „Vánoční trhy jsou kulturní akce, proto na ně platí výjimka a pít se může,“ informuje mluvčí Městské policie Olomouc Magda Václavíková. Dodržování této výjimky proto budou letos městští policisté obzvlášť hlídat.