Prodejce nabízel Svatomartinské víno v předstihu

Brno - Přestože by se Svatomartinské víno mělo slavnostně otevřít až 11. listopadu, někteří prodejci se nemůžou dočkat a láhve prodávají už nyní. Například malá vinotéka v centru Brna nabízela Svatomartinské víno tři dny předem. Prodejce tím poškozuje výrobce vína, kterému Vinařský fond může odebrat licenci.

„Já jsem vám ho prodal, ale musíte ho otevřít až jedenáctého,“ argumentoval prodejce vína v ulici Gorkého. Ve své nabídce měl hned několik odrůd od různých vinařů. Malá vinotéka spojená s drogérií tak porušila tradici, že Svatomartinské víno se má otevřít až 11. listopadu v 11 hodin.

„Podobné situace se odehrávají každý rok,“ připustil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Výrobce Svatomartinských vín se přitom zavazuje, že své odběratele bude informovat o tom, kdy mohou láhve naskladnit a prodávat. Nejzazším trestem může být až odebrání licence k výrobě Svatomartinského vína. Komise vždy ale posuzuje, zda šlo o záměr nebo pouhý omyl.

Jeden z prvních případů předčasného prodeje Svatomartinského vína se objevil před třemi lety v obchodním domě v centru Brna na náměstí Svobody. Pracovnice supermarketu předčasně naskladnily víno se známkou Svatomartinské. Po upozornění Vinařského fondu víno opět zmizelo z prodeje.

Tradice Svatomartinských slavností

Označení Svatomartinské ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba, některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Toto období připadalo na dobu, kdy byla sklizeň již v bezpečí pod střechou, a blížil se klidný advent spojený s předvánočním půstem. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa a Svatomartinské víno.