Zábřeh chystá ústavní stížnost na společnost Wanemi

Zábřeh – Zábřeh chystá ústavní stížnost. Reaguje tak na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který v polovině října odmítl dovolání města ve vleklém sporu se společností Wanemi. Ta chce v průmyslové zóně vybudovat papírnu. Podle radnice je stížnost poslední šancí. Zástupci firmy ale považují tento postup za alibistický krok, kterým Zábřeh řešení sporu pouze oddálí.

Zábřežští tvrdí, že se Nejvyšší soud nezabýval zásadními námitkami, které město k neplatnosti kupních smluv vzneslo. Ústavní stížnost je podle nich poslední možností, jak ve sporu uspět. „Zastupitelstvo města odsouhlasilo podání ústavní stížnosti k usnesení Nejvyššího soudu, kterým zamítl dovolání města Zábřeh,“ potvrzuje tiskový mluvčí Městského Úřadu Zábřeh Daniel Gryc.

Zástupci společnosti Wanemi, ale postup radnice kritizují. „Podle našich advokátů je to nesmysl. Je to jen prostředek pro to, aby před veřejností ukázali, že je ve hře nějaké právní jednání,“ tvrdí předseda představenstva společnosti Wanemi Aleš Žák.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Firma Wanemi chce v zábřežské průmyslové zóně postavit papírnu a energetický zdroj na spalování biomasy za sedm miliard korun. Město s prodejem pozemků v minulosti souhlasilo. Současné zastupitelstvo ale prodej zpochybnilo. V lednovém referendu ho navíc odmítli i obyvatelé. Sporem se tak začaly zabývat soudy. Ten v Šumperku nejprve prohlásil kupní smlouvu mezi městem a firmou za neplatnou. Krajský soud ale letos v únoru rozhodnutí změnil ve prospěch Wanemi. A s dovoláním k Nejvyššímu soudu teď Zábřeh neuspěl.

V září přitom padla ve sporu další žaloba. Firma zažalovala město Zábřeh o téměř pětatřicet milionů korun. Peníze požaduje jako náhradu škody za zpoždění projektu. „Wanemi dodržuje zákony a totéž očekává i od svých partnerů. O náhradě škody a dalších žalobách rozhodne soud,“ uvádí předseda představenstva společnosti Wanemi Aleš Žák. „Město s touto žalobou nesouhlasí a bude se proti tomu bránit,“ dodává za město Zábřeh Daniel Gryc.

S projektem na výstavbu papírny a energetického zdroje přišla společnost Wanemi v roce 2006. Už od začátku proti tomuto záměru protestuje část obyvatel Zábřehu i nedalekého Ráječku.