První letošní ledovka komplikovala dopravu v kraji

Jižní Morava/Zlínský kraj - Ledovka na jihu i východě Moravy komplikovala dopravu. Ačkoliv se řidiči snažili přizpůsobit rychlost počasí, nehodám se nevyhli. K nejvíce zásahům vyjížděli hasiči na Kroměřížsku, v průběhu necelých třiceti minut kolem osmé hodiny ranní vyjížděly jednotky hasičů k pěti dopravním nehodám. Bouralo se ale také u Brankovic nebo na dálnici D1.

Řidič osobního auta nezvládl u Brankovic na Vyškovsku řízení a vjel do příkopu. Podle policistů skončil s lehkým zraněním. Bouralo se také u Jinačovic na Brněnsku, kde řidič dostal kvůli náledí smyk a narazil do stromu. Na místě se brzy vytvořila menší kolona, ale policistům se podařilo dopravu usměrnit. Nyní už je silnice bez problémů průjezdná.

Silničáři na riziková místa okamžitě vyrazili s posypovými vozy. Silničáři ale upozorňují, že sůl nemohou kvůli ochraně přírody používat v chráněných oblastech jako je Moravský kras. Místo ní ošetřují komunikace pískem nebo štěrkem, který pokryje kluzké vozovky.

Na dálnici D1 na 246. kilometru nedaleko Němčic nad Hanou havarovalo na zledovatělé vozovce v obou směrech několik aut. Dálnice ve směru na Kroměříž musela být zhruba na dvě hodiny uzavřena, nyní je již zprůjezdněná, řekl pracovník dálničního oddělení v Ivanovicích na Hané.

Nehoda u Brankovic
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Evidujeme celkem tři nehody, z toho jedna se zraněním, kdy do nákladního auta narazilo osobní auto. Řidič byl lehce zraněn a byl převezen do nemocnice,“ uvedl policista z dálničního úseku. Při další nehodě vyjela cisterna mimo dálnici. Ve směru na Brno havarovala čtyři osobní auta, tyto nehody se ale obešly bez zranění.

Výše položené silnice na jižní Moravě jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Ta je nutná zejména na Blanensku, Vyškovsku a také na části dálnice D1. Před 10. hodinou dopoledne totiž v regionu začalo pršet. Vzhledem k teplotám se místy na cestách vytvořila ledovka.

Vážná byla dopravní situace na frekventované dálnici D1 u Vyškova, kde se ledovka objevila mezi 236. a 253. kilometrem. K tradičně problémovým oblastem při tvorbě náledí patří Olešnicko a okolí Kulířova na Blanensku a dále na Vyškovsku oblast u Ruprechtova a Račic.

Téma nebezpečného náledí v UvR+ (zdroj: ČT24)
Vydáno pod