Spojů pojede méně, novoroční ohňostroje způsobí výluky

Praha – Podobná omezení jako na Štědrý den a Boží hod čekají na silvestra a Nový rok na cestující v městské hromadné dopravě, ale i na železnici. Znamená to, že 31. prosince pojede méně spojů než v obvyklé pracovní dny a mnohem dříve začnou jezdit noční linky. V Praze a Ostravě proběhnou novoroční ohňostroje, kvůli kterým budou odkloněny některé linky MHD.

Ačkoli je poslední den v roce pracovní, někteří provozovatelé městské hromadné dopravy na to vesměs neberou ohled. V Brně a Praze budou tramvaje či autobusy i metro jezdit podle sobotních jízdních řádů, ovšem ne celý den. Podobně jako před týdnem skončí provoz denních linek již kolem osmé hodiny.

Naopak v Ostravě bude MHD jezdit podle jízdních řádů pro pracovní dny, spoje však mohou mít nižší kapacitu než obvykle. Jízdními řády pro pracovní dny se bude řídit MHD také v Plzni, ovšem od sedmi večer budou jezdit pouze vybrané linky.

Plný provoz řídící se nedělními jízdními řády po silvestrovské noci ve všech městech vypukne v obvyklou dobu s výjimkou Prahy, kde budou noční linky jezdit až do osmi hodin.

Novoroční ohňostroj 2013 v Praze
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Novoroční ohňostroje zamíchají s dopravou v Praze a Ostravě

Příchod roku 2014 oslaví Praha či Ostrava velkými ohňostroji. Kvůli nim budou mít některé linky MHD výluku. V Praze budou jezdit odklonem některé tramvaje mezi 17:30 a 18:30. Výluka bude v oblasti mezi Palackého náměstím a Mánesovým mostem a v Myslíkově ulici a dotkne se linek 5, 14, 17, 18 a autobusové 207. Podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Štábla ale bude v době ohňostroje posíleno metro.

V Ostravě bude ohňostrojová výluka od 17:15 do 18:40 v Hrabůvce. Odklonem budou jezdit tramvaje (ty jen půl hodiny od 17:50) i autobusy, které jezdí přes okružní křižovatku mezi zastávkami Josefa Kotase, Poliklinika a Hotelový dům Hlubina. Odklonem nebo ve zkrácených trasách budou během ohňostroje jezdit tramvaje 1, 3, 12 a 17 a autobusy 26, 27, 41, 48, 50 a 55. Současně dopravní podnik před ohňostrojem a po něm linky posílí, aby se do lidé do tramvají a autobusů vešli.

Motorový osobní vlak
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Vlaky si dají o silvestrovské noci pauzu

Kdo chce oslavit příchod roku 2014 ve vlaku, musí si pečlivě zvolit spoj. Většina vlaků totiž nepojede. Podobně jako na Štědrý den začne i na silvestra vlaků po čtvrté odpoledne ubývat, zhruba po 22. hodině se regionální provoz zcela zastaví. Pojedou především mezistátní vlaky, ovšem ani ty nebudou všechny, například expres Fatra z Žiliny do Prahy nepojede. Stejně tak nevyrazí na přelomu roku Euronight Slovakia z Prahy do Košic. Dva letopočty při jediné cestě ale budou mít na své cestě například rychlíky Šírava (Praha–Humenné a zpět), Chopin (Vídeň–Varšava a zpět) nebo vlaky Euronight z Prahy do Amsterdamu a Curychu.

Omezení v jízdním řádu:

31. prosince nejedou vlaky, které mají v tabulce (v záhlaví nebo vedle časových údajů) poznámky:

  • 10, 12, 14, 15, 18, 19, 23, 28, 29, 50, 54, 57

1. ledna nejedou vlaky, které mají v tabulce poznámky:

  • 11, 13, 14, 15, 51 a všechny vlaky, které nejedou v neděli, respektive ve svátek

ČD ale vypraví na silvestra také mimořádné posilové spoje. Posílí tak dopravu na Svatý Hostýn, respektive do Bystřice pod Hostýnem, kam se na přelomu roku sjíždějí stovky lidí. Posily do Bystřice pojedou večer z Brna, Hulína (s přípoji od Hodonína, Javorníku nad Veličkou a Bojkovic) a Bylnice, kolem třetí v noci se zase vydají na zpáteční cestu.

Vydáno pod