Odměna pro manželku Petra Bendla? Za nevyužitý areál dostala miliony

Praha – Jak je dobré býti manželkou politika Petra Bendla - i tak by se dala nazvat kauza okolo jeho nyní již bývalé ženy Tamary Kotvalové. Úspěšná podnikatelka v roce 2008 dostala od radnice Prahy 6 padesát milionů za to, že opustí předčasně areál Na Dračkách, který měla právě od městské části pronajatý. V místech, kde měla vyrůst školka či léčebna, však dodnes nebylo postaveno vůbec nic a i tehdejší cena je poněkud zvláštní. Radnice však jakékoliv politické vazby a jakékoliv pochybení odmítá. Kauze se v Reportérech ČT věnovala Jana Neumannová.

Rozsáhlý kancelářský a průmyslový areál na pražské Ořechovce si v roce 2007 pronajala od Prahy 6 firma Fimos, jejíž dvě třetiny akcií zdědila Tamara Kotvalová z předchozího manželství. Areál, v němž byla pouze několikapatrová budova a nebyl v příliš dobrém stavu, spravovala až do roku 2008, kdy se náhle městská část rozhodla, že chce nájemní smlouvu, která měla dobu trvání ještě deset let, předčasně draze ukončit, aby v místech mohla postavit školku či léčebnu dlouhodobě nemocných.  

Radnice v čele se starostou Tomášem Chaloupkou z ODS proto odkoupila sto procent akcií firmy Fimos za 75 milionů korun, v jejíž dozorčí radě byl tehdejší hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Na jednání se podílel i právník kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Tomáš Jindra. Sama Kotvalová, díky níž mohl Bendl žít na vysoké noze a které se také říká „královna Pařížské ulice“, za obchod dostala 50 milionů. Zbylých 25 dostal syn jejího bývalého manžela Petra Kotvala.

Ivo Rittig a Tomáš Jindra - na snímku s Petrem Bendlem (archivní foto)
Zdroj: ČT24

Na parcele však do dnešních dnů nebylo postaveno vůbec nic a zůstává ve stavu jako v roce 2008. Rovněž částka, kterou městská část za areál zaplatila, vzbuzuje velké emoce. „Obě strany k částce dospěly dohodou. Nebyl použit nějaký nezávislý znalecký posudek, který by odůvodnil, jaká má být cena akcií společnosti Fimos,“ řekl Jiří Fiala z Transparency International.

Odborníci si myslí, že suma, za kterou Praha 6 parcelu koupila, byla přemrštěná. Podle Tomáše Kučery z Asociace realitních kanceláří se měla cena pohybovat kolem 30 milionů. „Výpočet té ceny je poměrně jednoduchý. Jestliže ta firma vydělala 3 miliony ročně, tak v příštích deseti letech přišla o 30 milionů. Tím, že ty peníze firma získala hned, tak ta částka mohla být ještě o něco nižší,“ řekl.

Tehdejší starosta Tomáš Chalupa, hlavní iniciátor nákupu, však vidí situaci odlišně. Dle něj byl postup a jednání s firmou Fimos transparentní a cena adekvátní.

Radnice vůbec nic vykupovat nemusela

Částka přitom měla být ještě mnohem nižší. Radnice totiž areál vůbec vykupovat nemusela. Smlouva na deset let byla totiž pouze na budovu. Kontrakt na zbytek areálu, který by bohatě stačil pro stavbu, vypršel již v roce 2007. „Odkupovat pozemky, které nebyly dlouhodobě smluvně zavázány, nedává žádný ekonomický smysl,“ řekl Fiala. 

Radnice Prahy 6 se v posledních letech rozhodla, že v areálu postaví bytové domy, které následně prodá. Podle posudku by se díky tomu měly investované peníze vrátit. Kdy se však se stavbou začne, není dosud jasné.

Odstupné pro Tamaru B. (zdroj: ČT24)