Uchránit auto před odtahem při blokovém čištění pomůže i aplikace

Brno – Jarní starost správců komunikací s čištěním ulic znamená i starost pro řidiče. Pokud nechtějí, aby jim zapomenuté auto při blokovém čištění odtáhla policie, mohou se nově pojistit mobilní aplikací. Ta jim připomene, kdy se právě na jejich ulici čištění odehrává.

Města zahájila jarní úklid. Radnicím se tak po zimě opět plní odstavná parkoviště pro odtažená auta a řidiči si musí dávat pozor, kdy vjede kropicí vůz právě do jejich ulice. V Brně jim s tím může pomoci nový portál Čištění ulic.

„Lidé se mohou zaregistrovat do naší aplikace, vybrat si své ulice a až se bude blížit blokové čištění, jsou upozorňováni buď pomocí emailu nebo sms zprávou,“ vysvětlil jeden z tvůrců aplikace Petr Tomášů. „V přehledné tabulce nebo interaktivní mapě si řidič najde ulice, kde parkuje. Na svém profilu si může zvolit jakou cestou a s jakým předstihem chce být informován,“ doplnil jeho kolega Marek Pinkava.

V Brně bylo loni v rámci blokového čištění odtaženo 6 495 aut, z toho 114 vozidel si zatím nikdo nevyzvedl. Jednosměrný odtah vozidla stojí 1 920 korun, odtah včetně navrácení auta zpět na místo pak přijde na 3 720 korun.

Portál je zatím napojen na devět brněnských městských částí. „Snažíme se navázat spolupráci i s dalšími,“ dodal Tomášů. Základní verze služby je zdarma, kdo chce sledovat víc ulic, musí si zaplatit.

Stránky informující o blokovém čištění
Zdroj: ČT24/CisteniUlic.cz

S odtahy zahýbal soudní verdikt

Auto naložit, odtáhnout a na záchytném parkovišti nechat, dokud si ho majitel nevyzvedne. Tuto zažitou praxi změnil v lednu 2011 svým verdiktem Nejvyšší soud. Zabýval se případem ženy, které v roce 2005 odtáhli v Praze nepojízdný vrak osobního auta na střežené parkoviště v Jinonicích. Zůstalo tam téměř dva roky a Správa služeb hlavního města Prahy chtěla po ženě parkovné 132 250 korun.

Nejvyšší soud rozhodl, že úřady mají právo auta zadržet jen po tu dobu, kdy existuje veřejný zájem na tom, aby na původním místě nebyly – tedy například během blokového čištění. Nově tak úřady musí odtažená auta vracet zpět na jejich místo poté, co zmizí dopravní značení s dočasným zákazem stání.

Například v Brně auta nejprve řidičům na základě soudního verdiktu vraceli sami na místo. Od roku 2012 je ale vrací jen na vyžádání. Vyšli tak vstříc zapomnětlivcům, kteří si stěžovali na téměř čtyřtisícový poplatek, který správci komunikace musel pokrýt de facto dva odtahy auta – jeden z ulice na záchytné parkoviště a druhý zpět. Od roku 2012 tak mají řidiči šanci si auto sami vyzvednout na hlídaném parkovišti a odtah je tak přijde zhruba na polovinu původní částky.

Rozhodnutí Nejvyššího soud se netýká odtahů po dopravních přestupcích spočívajících ve špatném parkování, při kterých je vozidlo překážkou v provozu. Takové auto zůstane na odtahovém parkovišti do doby, než si pro něj majitel přijde. Řidič navíc kromě poplatku za odtah zaplatí i pokutu za špatné parkování.

Kolik stojí v Brně odtah?

400 Kč  - zahájený odtah = přistavení odtahového vozidla s posádkou na místo odtahu – platba v hotovosti na místě

1000 Kč - nedokončený odtah = přistavení odtahového vozidla s posádkou na místo odtahu, pořízení fotodokumentace, naložení odtahovaného vozidla na odtahové auto, opětovné složení vozidla na místě a provedení písemného záznamu o přerušení

1800 Kč - dokončený odtah = přistavení odtahového vozidla s posádkou na místo odtahu, pořízení fotodokumentace, naložení odtahovaného vozidla a ukotvení na odtahové vozidlo, převezení odtahovaného vozidla na určené úložiště, složení odtahovaného vozidla, přejímka vozidla – cena zahrnuje najeté kilometry, manipulaci, mzdové náklady dispečerů, náklady na provoz kanceláří

120 Kč – skladování = parkování odtaženého vozidla ve výši 120 Kč za každý započatý den

Zdroj: Magistrát města Brna