120 let hasičů v Dobroměřicích

V sobotu 14. června oslavovali v Dobroměřicích na Lounsku 120 let od založení místního sboru dobrovolných hasičů. A při této příležitosti byl děkanem P. Wernerem Horákem slavnostně vysvěcen nový prapor. Na jedné straně je znak hasičů, ve kterém je zakomponován i znak obce a rok založení 1894. Na druhé straně je nápis Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci – je naše poslání. Vyobrazen je i patron hasičů sv. Florián.

Ovšem nejdříve prošel obcí průvod hasičů, občanů a hasičských vozidel okolních sborů. Cestou velitel jednotky Jiří Sailer ml. a starostka obce Iva Mazánková položili věnec u pomníku obětem 1. a 2. světové války. Samotné svěcení praporu se konalo na letišti místních modelářů, po kterém následovalo ocenění současných i minulých členů sboru a přátel SDH Dobroměřice.

Po všech oficialitách následoval pestrý program, např. zásah složek IZS, letecká show modelářů a různé atrakce pro děti. Nechyběla ani ukázka požární techniky a všechny, tedy hlavně hasiče zaujal, dá se říct super moderní automobil s výsuvným košem. Jak jsem se dozvěděl od velitele PS Žatec mjr. Pavla Bema, patří tento zásahový vůz k nejmodernějším v Evropě, výška koše dosáhne zhruba 30 metrů a na voze jistí bezpečnost zásahu celkem tři počítače. Hasiči předvedli v ukázce, jak vypadá slanění z koše a také výstup po laně zpět do koše.

Slavnostní den byl zakončen večerní zábavou a ohňostrojem.  

Ladislav Bába