Radim Novák z Kanclu: Humor nemůže být ztracen, ale jen nepochopen

Připravit se na rozhovor s Radimem Novákem, představitelem jedné z nejšílenějších postav z Kanclu – Jáchyma, má jeden háček. Radimů Nováků je v České republice tolik a seznam aktivit kanclovského Jáchyma tak dlouhý, že zodpovědně ověřit, které stránky se doopravdy týkají kudrnatého herce, je přímo detektivní práce. Je to jako hledat slivovici zakopanou na Pradědu…

Nenapadlo vás někdy, že byste si změnil jméno. Radimů Nováků je celkem hodně, což se umělci asi moc nehodí…

Ano, dokonce prý nějaký střelec je Radim Novák. Já celý život slyším spíše na různé přezdívky, takže si Radima Nováka užívám takto.

A co třeba Jáchym? Jak se vám líbí tohle jméno?

Jméno Jáchym mám spojené s filmem Jáchyme, hoď ho do stroje, který jsem viděl asi tak 200krát. A v Kanclu nejde tak o jeho jméno jako spíše o jeho „vybroušený“ charakter.

Původně je to policista, ty jste už několikrát hrál, je to osud nebo máte „policejní obličej“?

Asi občas hraji policisty proto, že někdy stojím velmi zpříma.

Dokázal byste být skutečným policistou? A vybral byste si Městskou policii jako Jáchym, brouzdal byste vinicemi jako v Bobulích nebo se přesunul v čase na četnickou stanici v Humoreskách?

Jako klasický policista bych to nezvládl. Ale jako nějaký všímavý vyšetřovatel…to jo. Mám totiž talent všímat si neustále různých detailů. Většinou úplně zbytečných.

Zajímavé je, že jste vystudovaný inženýr, takže jste klidně mohl v nějakém „kanclu“ skončit a přímo na židli nějakého „šéfa roku“. Byl byste dobrý šéf?

Já bych ve skutečnosti byl ten úplně nejhorší šéf na světě. Všem bych dával volno a všechno dělal sám.

Kancl není jediný seriál, ve kterém jste si zahrál, ale nejspíš jediný, ve kterém se zkoušelo. Pracuje se pak hercům lépe?

Pokud se to nazkouší, určitě se pak pracuje lépe. Teda pokud si to zapamatujeme, že?

Zkoušíte rád i se svým hudebním projektem DRRN nebo vám na hudbu nezbývá čas?

Naše hudební skupina DRRN i pánská taneční skupina AHOY jsou ve stavu hibernace. Takže hudbu v současnosti jen do uší.

A co čas na hory a lezení – ten máte?

Za konečky prstů své starší tělo již neudržím, takže hory ano a často, ale jen po nohách.

A souvisí s horami třeba vaše vysněná role – zahrál byste si rád náčelníka horské služby, vlekaře nebo třeba Krakonoše?

Rád bych si zahrál symbol Jeseníků – postavu Praděda. Já osobně mám v Jeseníkách na hřebenu zakopáno několik lahví slivovice. A hrál bych tedy stárnoucího Praděda, který si nemůže vzpomenout kam ty flašky zakopal. Což je vlastně tragédie.

V květnu měla premiéru hra Sketchman, ve které hrajete komika, který přišel o smysl pro humor. Dokážete si představit, že byste jej ztratil?

V té hře jde o to, že tomu Sketchmanovi ŘEKLI, že ztratil humor. Jinak si myslím, že humor nemůže být ztracen, ale jen nepochopen.