Vakcína proti ebole se začíná testovat na dobrovolnících

Praha – Testování experimentální vakcíny proti ebole na lidech začne na přelomu října a listopadu. Světová zdravotnická organizace už dostala první várku lahviček s kanadským sérem, které funguje u zvířat. Výsledky testů by měly být do konce roku. V lednu by se tak vakcína mohla dostat do postižených oblastí v západní Africe.

Experimentální látka se vyrábí v kanadském Winnipegu. Tamní vědci připravili už 1500 dávek, z toho více než polovinu Kanada darovala Světové zdravotnické organizaci. Lahvičky se sérem musely cestovat v boxech se suchým ledem, který udržoval teplotu minus 80 stupňů.

Vakcína byla vyrobena na základě zvířecího viru. Podle vědeckého sekretáře České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka byla účinnost vakcíny potvrzena u makaků. Než se ale dostane na trh, musí standardně projít třemi fázemi testování.

První a druhé fáze se účastní jen desítky dobrovolníků, ověřuje se při nich bezpečnost látky a tvorba protilátek v krvi. „Pak nastupuje fáze tři, kdy už se hodnotí nejenom bezpečnost, nejenom tvorba protilátek, ale také účinnost dané očkovací látky,“ dodává Chlíbek.

Celý proces přitom může trvat až dvacet let, tentokrát ale bude rychlejší. Pokusné očkování lidí začne nejdříve na konci měsíce, oddělené klinické testy zahájily už minulý týden Spojené státy. Světová zdravotnická organizace věří, že když v prvních testech uspěje, už příští rok by se mohlo naočkovat několik tisíc lidí v postižených zemích.

Farmaceutické firmy nemají o vývoj léku zájem – nevyplatí se jim

Ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová přiznává, že zájem farmaceutických firem je v případě vývoje léku proti ebole nižší z důvodu chudoby afrického regionu. „Musíme si uvědomit, že i ta dnešní epidemie je o chudobě, o nedostatku zdravotnických zařízení. Ta investice do těchto zemí se z pohledu farmaceutických firem patrně nejeví tak výhodná. Vývoj každého léku, každé vakcíny, je opravdu velmi nákladnou záležitostí,“ řekla v Interview ČT24.

Podle Šteflové je navíc fenoménem současné epidemie eboly rychlost jejího přenášení a masivní transport do všech koutů světa. „Už zde není izolovaná část světa, která by nebyla z mezinárodního pohledu nebezpečná,“ dodala.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly se v současnosti testuje pět kandidátních vakcín. „Jsou to vakcíny, u nichž očekáváme jakousi účinnost a bezpečnost, nicméně zatím byly testovány víceméně na zvířecích modelech,“ dodal Prymula ve vysílání ČT24.