Osudu navzdory

Osm složitých let a hned dvě velké tragédie jedné rodiny zachycuje nový dokument České televize nazvaný po hlavním hrdinovi Luka. Příběh těžce popáleného Lukáše, který přežil navzdory všem obavám, s pouhou pětinou vlastní zdravé kůže, sledovala autorka Silvie Kleková od podzimu 2006. Tehdy ostravští lékaři bojovali o Lukášův život, pak začal on sám se svými nejbližšími bojovat o to, jak bude žít dál. Když se Hyblovi dostali z nejhoršího, postihla je další krutá rána. Jak se se vším vyrovnávají, jak zvládají nekonečný seriál operací, bolesti a problémů, jak je bere okolí i jaké vztahy mají mezi sebou, to zachycuje řada autentických situací z nemocnice i ze soukromí.

Příjemně obyčejný život Lukáše Hybla z Prostějova se změnil během několika vteřin v září 2006, měsíc po oslavě sedmých narozenin. Nešťastnou náhodou se těžce popálil téměř na celém těle. Lékaři se obávali mluvit o nadějích, využili ale všechny možnosti, aby ho zachránili.  Na dětském ARO, v Popáleninovém centru, laboratořích, poté na rehabilitaci či plastické chirurgii dokázali v podstatě zázrak – a Lukáš se vracel do života. Tyto okamžiky, včetně jedné z řady unikátních operací, kdy bylo potřeba Lukášovi odstranit poškozenou kůži a nahradit ji umělou, se podařilo zachytit už v letech 2006 a 2007. Díky skvělé spolupráci s rodinou a ostravskou fakultní nemocnicí, kde má rodina takřka přechodné bydliště, se točilo dál, včetně autentických situací v nemocnici i v soukromí. „Nejdřív jsem hrozně chtěla, ať každý ví, co ti doktoři a sestřičky dokázali. A taky varovat děti. No, a pak už to šlo samo, na štáb jsme se i těšili, máme rádi, když se něco děje,“ říká Lukášova maminka Jana Hyblová. Část záběrů se odvysílala ve zpravodajských pořadech, v roce 2014 došlo na dotáčky a následně na zpracování desítek hodin materiálu.

„Jedná se o ojedinělý projekt, neboť zpravodajská redakce se podobné dokumentární tvorbě běžně nevěnuje,“ říká kreativní producentka Andrea Majstorovičová,“ na druhé straně právě proto, že autorka Silvie Kleková byla při natáčení zpravodajských reportáží pohotově a velmi blízko aktuálnímu dění, mohlo se podařit, aby získala důvěru Lukáše a jeho rodiny a aby ji i odborná pracoviště umožnila natáčení unikátních lékařských zákroků. Osm let soustředěné práce na tomto dokumentu přináší výsledek, který nepochybně velmi silně osloví diváky.“

„O dokumentu jsem přemýšlela už ve chvíli, kdy jsem poprvé mluvila s Hyblovými. Byli neuvěřitelní, stateční, a pak i vtipní! Lukáš prožil těžké trápení, ale odmala má nadhled, zarputilost i schopnost glosovat, takže dokázal občas odbourat i kameramana,“ líčí autorka.

V dokumentu komentuje dnes patnáctiletý Lukáš i okamžik, který mu změnil život: „Někdy si člověk na to vzpomene, teda aspoň já si na to vzpomenu. Není to vůbec příjemné, ale jde to nějak přežít. Aspoň já se o to pokouším!“

Hodinový film poodhaluje nejen viditelné následky těžkých popálenin, ale doslova kaskádu problémů, které ovlivňují každodenní život doma i ve škole. Ukazuje možnosti současné popáleninové medicíny i dalších oborů, a nese v sobě i varování pro ostatní děti a rodiče – i když někdy se osudné vteřině asi nelze vyhnout. Svědčí o tom další neuvěřitelná tragédie, která rodinu postihla a posunula hranice jejich trápení na těžko představitelnou mez. Osudu navzdory ale jdou dál a dokážou přitom sami pomáhat ostatním.

Autorka a režisérka Silvie Kleková a střihač Jiří Blažek pracovali s autentickými záběry z extrémně náročné a dlouhodobé léčby, z opakovaných pobytů v nemocnici, kamery Lukáše doprovázely i ve škole, doma, ve fitcentru a na řadě jiných míst. Tvůrci využili i materiály z rodinného archivu. Téměř hodinový snímek bude mít jako první ostravský zpravodajský pořad zvukový komentář pro nevidomé (Audio Description). Bude rovněž k dispozici na iVysílání na www.ceskatelevize.cz.

Unikátní časosběr Redakce zpravodajství ČT vznikl v ostravském studiu. Sledujte 4. ledna 2015 na ČT 24 ve 20:05 h.  

Vydáno pod