Lídrem ČSSD v Ostravě bude Palyza. Strana se zbavila dalších kritiků

Ostrava - Lumír Palyza bude ostravským lídrem ČSSD pro nadcházející komunální volby. Vzhledem k dlouholetým dobrým volebním výsledkům ČSSD v Ostravě, která tam v posledních komunálních volbách získala 32 procent hlasů, má velkou šanci, že vymění Petra Kajnara v primátorském křesle. Zvolili ho delegáti sobotní okresní konference. Na druhé místo vybrali Iva Hařovského, současného ostravského radního a člena rady zastupitelstva obvodu Jih. Třetí pozici na kandidátce obhájila současná náměstkyně primátora Simona Piperková.

Ostravští sociální demokraté se také vypořádali s náměstkem primátora Tomášem Suchardou a starostkou Radvanic a Bartovic Šárkou Tekielovou. Za to, že společně s Kajnarem napadali loni před sněmovními volbami krajskou kandidátní listinu, je vyloučili ze strany. Straníci se shodli, že tím vážně poškodili ČSSD. Kajnara vyloučili už v únoru. Všechny tři žalující kolegy nejprve vyzvali, aby stranu sami opustili. Ti ale odmítli přijmout roli viníků. Kajnar po svém vyloučení podal kvůli podzimní kandidátní listině na kraj žalobu. Loni pouze marně žádal o předběžné opatření formou zneplatnění kandidátky, která byla podle něho sestavena nedemokratickým způsobem.

Suchardu a Tekielovou poslali delegáti za Kajnarem

Sucharda přišel o členství poté, co si ho kolegové ze strany vybrali jako lídra do voleb pro obvod Mariánské Hory. Oba setrvají ve svých funkcích, do kterých se dostali díky ČSSD. Zatím není jasné, zda využijí svého práva a proti vyloučení se odvolají. Tekielová řekla, že postup delegátů ji nepřekvapil. „Vzhledem k tomu, co se v ostravské ČSSD děje už dva roky, to není nic překvapivého. Když řeknete svůj názor, tak vás vyloučí,“ řekla agentuře ČTK. Podobně hovořil i primátor Kajnar.

Delegáti potvrdili jako šéfa okresní organizace Adama Rykalu, kterého někteří sociální demokraté označují za strůjce potlačování demokratických principů, mocenského ovládání strany, účelového rušení některých místních buněk a podobně. „Za vším je pan Rykala, který si všude prosazuje svoje lidi a upevňuje moc,“ řekl například starosta obvodu Jih Karel Sibinský, který se tentokrát nedostal ani na kandidátní listinu, i když v minulých volbách vedl ČSSD k více než čtyřicetiprocentnímu vítězství. Na volitelná místa se nedostali ani starostové dalších velkých obvodů jako Antonín Maštalíř nebo Jiří Havlíček, z radnic zmizí řada zkušených politiků.

Nejednotnost ČSSD prosakuje i z dalších měst

Nejednotnost sociálních demokratů se navenek projevuje i v některých dalších městech. Například primátor Opavy Zdeněk Jirásek vystoupil ze strany poté, co ho někteří kolegové kritizovali z kariérismu. Senátorka za Frýdek-Místek Eva Richterová se zastala Petra Kajnara a řekla, že podobné věci jako v Ostravě se dějí i ve Frýdku-Místku. Podle předsedy frýdecko-místecké organizace ale Richterová jen špatně snáší, že už nezískala nominaci do senátních voleb.

Kritiku odráží i ostravský šéf Adam Rykala. „Musíme jít do voleb s novými tvářemi, ale také nemůžeme připustit, aby nás reprezentovali lidé, kteří jsou spojováni s vyšetřováním protikorupční policie,“ řekl poslanec Rykala.

Čtyřiačtyřicetiletý inženýr Lumír Palyza, kterého prosadil jako ostravského lídra, úplně novou tváří není. Komunální politice se věnuje dvanáct let, od roku 2008 je starostou ostravského obvodu Poruba, od roku 2012 je členem rady zastupitelstva města Ostravy. V minulosti pracoval například v OKD, pivovaru Radegast nebo společnosti FC Baník Ostrava.  V ostravské ČSSD je místopředsedou.

Vydáno pod