Ostravští lékaři použili zcela novou metodu plastiky srdeční chlopně

Ostrava - Ostravští kardiochirurgové použili jako první v Evropě novou metodu plastiky srdeční mitrální chlopně. Srdce osmdesátiletého muže, kterého na podzim postihl infarkt, nemuseli mimotělně otevřít, ale zvenku na něj navlékli speciální silikonový prstenec. Ve světě zatím takto lékaři operovali jen patnáct pacientů.

Autorem nové metody je kardiochirurg z chicagské kliniky profesor Jai Raman. On sám před časem oslovil ostravského specialistu Radima Bráta, aby s ním jako první Evropan spolupracoval na zavedení této metody do klinické praxe.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

„Princip metody spočívá v tom, že se na srdce z vnější strany navlékne speciální prstenec, který stlačí určité části srdce tak, aby se zmenšila nedomykavost chlopně,“ vysvětloval přednosta Kardiochirurgického centra Fakultní nemocnice Ostrava Radim Brát. Dodal, že klasicky se nedomykavost chlopně řeší tak, že lékaři otevřou v mimotělním oběhu srdeční dutiny a zevnitř našijí prstenec.

Jan Mazal byl první pacient v Evropě, kterého lékaři operovali touto moderní metodou. Loni v listopadu prodělal infarkt. Lékaři museli současně řešit nedomykavost mitrální chlopně a zároveň mu udělat čtyřnásobný bypass.

Pár hodin po operaci stav pacienta nasvědčoval tomu, že se zdařila. „Na echokardiografii jsme u pacienta viděli proud krve, který se vracel z levé komory do levé, což pacientovi způsobovalo dušnost. Po operaci došlo k výrazné redukci proudu krve a nedomykavost chlopně je minimální,“ uvedl Jiří Samlík z Kardiochirurgického centra fakultní nemocnice.

Nedomykavost srdeční chlopně

Nedomykavost chlopně může být vada vrozená i získaná, třeba při revmatické horečce, infarktu, ale také věkem. Chlopně starého člověka degenerují, ukládá se v nich vápník a zužují se. Srdeční chlopeň působí jako ventil, který usměrňuje tok krve jedním směrem – ze srdce do velkého oběhu. Pokud ventil nedovírá a propouští krev z aorty opačným směrem zpátky do srdce. To je pro srdce veliká zátěž a může v důsledku toho i selhat.