Dětské domovy shánějí peníze na vánoční dárky

Česká republika – Společným znakem pro více než dvě stě dětských domovů z celé České republiky je nízký rozpočet a omezené možnosti. V těchto dnech mají na pilno, pro své děti totiž připravují Vánoce. Chybějící peníze shánějí u sponzorů, prostřednictvím vystoupení, internetových aplikací i stromů splněných přání.

Příspěvek na svátek, narozeniny a Vánoce se v dětských domovech pohybuje okolo 1 200 korun na jedno dítě. Třináctiletá Natálie si už letos více než polovinu vybrala, když dostala křečka. Vánoce oslaví v dětském domově už potřetí. Na její přání by peníze státu nestačily. „Přála jsem si hodinky, flashku, filmy a teplákovku,“ prozrazuje Natálie. „Spolupracujeme se sponzory, zhruba před hodinou jsem zrovna přijal další telefonát, kdy mi jedna paní nabízela, že by nakoupila nějaké dárky,“ uvádí Milan Harant z Federace dětských domovů České republiky.

Případné dárce oslovují dětské domovy různě. V Karviné prostřednictvím stromu splněných přání. Vzkazy Ježíškovi psaly samy děti. „Lidé buď jdou, zakoupí ten dáreček, nebo přispějí nějakou peněžní částkou, a my pak za tyto peníze dárky rozdělujeme,“ vysvětluje zástupce ředitele Dětského domovu Srdce v Karviné Richard Mohyla.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V dětských domovech je po celé republice umístěno přes devět tisíc dětí. Ve své vlastní rodině oslaví Vánoce ani ne polovina z nich. „Občas se nám stane, že se nám děti z vánočního pobytu vrátí předčasně, což je smutné,“ přiznává Milan Harant.

S plněním dětských přání pomáhají dětským domovům i některá občanská sdružení. Na jejich stránkách si zájemce vybere konkrétní dítě, kterému chce na Vánoce udělat radost. „Máme seznam všech dětí z různých domovů, některé už mají svůj dárek zakoupený. Jiným naopak ještě chybí,“ říká Vladislav Sobol ze sdružení Duha – Zámeček.

Zatímco vedoucí jednotlivých dětských domovů shánějí v těchto dnech peníze nebo konkrétní dárky, děti trénují písničky a básničky, které chtějí na Štědrý den přednášet u vánočního stromečku.