Roste zájem o domácí produkty

Moravskoslezský kraj - Jsou zaručeně čerstvé a domácí. Obliba surovin z regionálních farem mezi lidmi stále stoupá. Farmáři své produkty navíc distribuují do okolních měst a obcí, aby pro ně odběratelé nemuseli daleko jezdit.

Zelenina i ovoce vypěstované bez chemie je jako z vlastní zahrádky. Prodej sezónních produktů v bedýnkách je podle farmářů současný trend. Odběratelé si svou bednu plnou vitamínů můžou vyzvednout přímo u svého farmáře, nebo si ji nechat dovézt skoro až do domu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Každý týden připraví na jedné z farem v Poodří bedýnky pro asi dvě stě padesát domácností. A zákazníků stále přibývá.

Lokálnost, rozmanitost, vysoká kvalita, tak své produkty hodnotí farmáři. Zájem lidí vítají, zajišťuje jim totiž jistý odbyt toho, co vypěstovali.

„V poslední době jsme se trošku začali zajímat o to, co jíme, chtěli jsme trošku přeorientovat na nějaké bio potraviny a bez éček,“ uvedl odběratel David Otáhal.

I Anna Halfarová se snaží využívat toho, co má na zahradě. Kozí mléko prodává už třetím rokem. Zájem je velký.

„Denně se prodá i deset litrů. Z toho, co zbude, děláme podomácku sýry a chtěli bychom to oficiálně,“ komentovala své podnikání Anna Halfarová, majitelka kozí farmy v Bohuslavicích.

Obliba stoupá i u biopotravin. Podle údajů ministerstva zemědělství počet prodejců takto certifikovaných produktů každým rokem roste.