Obcím chybějí dětští lékaři

Moravskoslezský kraj - O místo pediatra nemá nikdo zájem například ve Štěpánkovicích na Opavsku, kde žije přes tisíc dětí. Dva roky pak marně shánějí dětského lékaře v Raspenavě na Liberecku. Právě v tomto kraji mají podle statistik ministerstva zdravotnictví vůbec nejméně dětských lékařů.

Dětskou lékařku měla Monika Mikulenčáková za rohem. S malým synem chodila na povinná očkování a preventivní kontroly. Lékařka odešla do důchodu a náhradu za ni se nedaří sehnat. Bez pediatra zůstalo přes tisíc dětí.  

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Ordinace dětské lékařky ve Štěpánkovicích je už třetí týden prázdná. Do výběrového řízení na nového lékaře se ale nikdo nepřihlásil.

V okolních obcích sice dětští lékaři jsou, většina z nich má ale kartotéky plné a pro další malé pacienty v nich není místo.

A podobně jako na Opavsku jsou na tom i jinde. Například v Raspenavě na Liberecku jsou bez dětského lékaře už dva roky. Přes dvě stě padesát místních dětí za ním musí dojíždět.

„Nejsme schopni sehnat nikoho, kdo by k nám šel. Do malé podhorské vesnice se nikomu nechce,“ uvedl Jaromír Hanzl, místostarosta Raspenavy.

Obce a města už dnes nemají povinnost zajistit svým obyvatelům lékařskou péči. To spadá do kompetence zdravotních pojišťoven. Podle nařízení vlády musí mít pediatra i praktického lékaře v dosahu třicet minut.

„Pokud mají lidé pocit, že tato doba není dodržována, tak mohou kontaktovat svou pojišťovnu, která by měla sjednat nápravu,“ uvedla Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

V případě Štěpánkovic se pojišťovny brání tím, že za půl hodiny lidé dojedou hned k několika jiným lékařům. Statistiky o tom, kde všude praktičtí lékaři a pediatři chybí, stát nemá. Čísla ale ukazují, že nejméně lékařů je v Libereckém kraji, nejvíce naopak v kraji Středočeském.