Ostravští lékaři testují novou metodu pro boj s těžkou obezitou

Ostrava - Novou metodu pro lidi s těžkou obezitou testují lékaři ostravské fakultní nemocnice. Pacienti, kterým se nedaří zhubnout, si mohou krátce po jídle pomocí silikonové hadičky sami vyprázdnit až třetinu obsahu žaludku. Tímto způsobem pomáhají obézním v Evropě pouze ve Švédsku.

S obezitou bojuje Zdeněk Janeta z Frýdku-Místku už patnáct let. Dnes je ve stavu, kdy není schopen ujít ani pár metrů.
„K dnešku mám dvě stě dvacet pět kilo a vadí mi to v běžném životě. Nemůžu do schodů, běhat, špatně se mi dýchá, neustojím, musím se opírat,“ komentoval svůj stav Zdeněk Janota.
Je jedním z deseti pacientů, na kterých lékaři ostravské fakultní nemocnice testují novou metodu hubnutí, takzvanou aspirační terapii.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Do žaludku zavedli lékaři Zdeňku Janotovi endoskopicky, tedy bez nutnosti operace, speciální silikonovou hadičku.
„Po každém hlavním jídle, zhruba po dvaceti minutách, napojí speciální zařízení, díky kterému zhruba třetinu jídla, které zkonzumovali, odstraní,“ uvedl gastroenterolog z Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka,
Pomocí speciální pumpy si pacienti třikrát denně vypouštějí natrávený obsah žaludku.
„U našich pacientů vidíme průměrný váhový úbytek jednoho kilogramu za týden a čtyřiceti pěti kilogramů za rok,“ upřesnil Evžen Machytka.
Lidé s takzvanou morbidní obezitou by metodu mohli začít využívat ještě letos. Stále ale není jasné, jestli ji zaplatí zdravotní pojišťovny.