Příběhy 20. století provází mimořádný zájem, do soutěže se přihlásily stovky lidí

Ostrava – První ročník dokumentaristické soutěže Příběhy 20. století, kterou pořádají neziskové organizace Post Bellum a ostravský Pant, se těší mimořádnému zájmu veřejnosti. Přes léto se registrovaly téměř tři stovky lidí ze všech krajů České republiky, dalších tisíc projevilo zájem o účast e-mailem a přes sociální sítě.

Organizátoři všem těm, kteří se do soutěže nestihli přihlásit včas, vyšli vstříc a posunuli datum odevzdání soutěžních příspěvků až do 1. listopadu. „Zájem je mile překvapující. Hlásí se i profesionální novináři, kolegové z rozhlasu a tištěných médií, nejvíce lidí je ale z generace třicátníků a studentů středních škol. Pro mnohé mladé lidi bude možná setkání se starými lidmi, pamětníky, úžasným a jedinečným zážitkem pro obě strany. Věřím, že pro spoustu lidí je to také dobrá příležitost pustit se konečně do věci, kterou dlouho odkládali – zeptat se babičky nebo dědy, co všechno v životě prožili a digitalizovat rodinné fotky. A možná působí i současná společenská atmosféra. Žijeme v hektické době a každou chvíli slyšíme, že na nás doléhá totalitní minulost. Kdo z mladší generace ví, jak to kdysi chodilo? A tak se ptají svých nejbližších a ti mají chuť vyprávět,“ míní ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Účastníci soutěže nejčastěji natáčejí vzpomínky lidí, které pronásledovaly komunistické úřady v 50. letech minulého století a v době normalizace. Za pozornost ovšem stojí třeba i strhující zvuková nahrávka o dobrodružství z 2. světové války. Dva kamarádi podnikli doslova šílený útěk z bavorského Erdingu, kde roky otrocky pracovali na tamním letišti. Na kolech se jim podařilo ujet nacistickým pronásledovatelům a ukrýt se nedaleko Pelhřimova. Jeden ze soutěžících je i sedmatřicetiletý kardiochirurg z Královských Vinohrad Jan Hlavička, který zpracovává vyprávění Vavřince Hutky, syna slavného písničkáře a disidenta. Příběh své rodiny natáčí např. paní Veselá, která zaznamenala vzpomínky svého otce – do roku 1968 přesvědčeného komunisty a ředitele základní školy. Protože nesouhlasil se sovětskou okupací, StB proti němu a jeho rodině tvrdě zasáhla. Jiný účastník soutěže – stavbyvedoucí Cyril Křepelka zase natáčí vzpomínky lidí, kteří přežili nacistické koncentrační tábory.

„Každá nahrávka má svou hodnotu a už teď se objevují naprosté perly, vyprávění zcela zapomenutých osobností tohoto národa. Každý, kdo se do soutěže přihlásí a zpracuje nějaké celoživotní vzpomínky, zachraňuje a jedinečně obohacuje naše projekty Paměť národa a Moderní dějiny. A i to je jeden z cílů této soutěže,“ doplňuje ředitel Občanského sdružení Pant Petr Pánek.   

Organizátoři soutěže budou radit, jak na to

V pěti krajských městech proběhnou diskusní setkání s veřejností. „Lidé se ptají, jak se vzpomínky zpracovávají, na jaký přístroj mají natáčet, jak se digitalizují fotografie a podobně. Také chceme poradit, jak najít zajímavé pamětníky,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa. Kurzy a diskuse k soutěži Příběhy 20. století se konají 25. 9. v Brně, 26. 9. v Ostravě, 30. 9. v Pardubicích, 1. 10. v Plzni a 3. 10. v Praze.

Soutěží se ve třech kategoriích – žáci, dorost a dospělí. O vítězích rozhodnou komise složené z renomovaných historiků, publicistů a šéfredaktorů předních deníků a rozhlasových stanic. Organizátoři udělí také zvláštní cenu a cenu veřejnosti. Hlasovat o nejzajímavějším příběhu bude možné od 1. listopadu na soutěžním webu.