Odsouzení z heřmanické věznice vyrábějí hračky pro intervenční tým policie

Ostrava-Heřmanice - Odsouzení ve věznici Heřmanice předali členům intervenčního týmu policie vlastnoručně vyrobené hračky. Vězni je vyrábějí v rámci pracovní terapie. Hračky pomáhají policistům k usnadnění komunikace zejména s dětmi, které se staly, nebo byly svědky závažných trestných činů.

Výbuch plynu ve Frenštátu pod Radhoštěm, tragická dopravní nehoda nebo vražda, všude tam policisté pomáhají postiženým. A právě hračky jsou podle policistů nejlepším nástrojem, jak začít mluvit především s dětmi, které jsou v tísni.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Hračky vyrábějí odsouzení v dílnách věznice. Ročně jich vznikne více než tisíc.

Julius Hojner společně s Vojtěchem Švécarem patří mezi šest heřmanických vězňů, kteří dětem vyrábí hračky. Jedna panenka nebo koník zabere přibližně dvě a půl hodiny.

„Dostávají za to odměny, které zná zákon, například delší návštěvu a odměnu v řádech několika set korun měsíčně,“ uvedl Petr Kadlec, ředitel Věznice Heřmanice.

Padesát hraček si z věznice odnesli policisté ze speciálně vycvičeného týmu. Během letošního půl roku je na severu Moravy využili u více než dvou set případů.

Hračky vězni vyrábějí i pro děti z v nemocnicích a v mateřských školách. 

Vydáno pod